Toshiba Camileo S20 – review şi teste

“Cât dai, atâta face” zice o vorbă şi foarte bine zice.

Pentru că Apple Inc nu face camere video, trebuie să mă orientez către alte branduri :) Realizez cu această ocazie că un macuser poate avea “probleme” atunci când este nevoit să folosească produse făcute de alte companii, probleme legate de experienţa obţinută în urma utilizării acelor produse. Te aştepţi ca toate să fie la fel de bine gândite, să funcţioneze la fel de “închegat” şi intuitive.

Am vrut o cameră video care să îndeplinească următoarele caracteristici:

– să fie mică, uşor de manevrat şi de transportat
– să înregistreze pe un suport care să-mi permită să-l schimb “din mers”
– să-i pot schimba bateria
– să pornească rapid
– să înregistreze OK în condiţii de iluminare slabă
– să capteze sunetul cât mai bine

După 2-3 luni de căutări, citit review-uri şi văzut tutoriale şi demonstraţii, am realizat că ceea ce vreau eu nu prea există iar ce se apropie de cerinţele mele, depăşeşte suma alocată. Am oscilat între Toshiba Camileo S20 şi Sony Bloggie dar pentru că nu era pe stoc şi nici nu se ştia când vor primi, am optat pentru Camileo S20.

Toshiba Camileo S20Toshiba Camileo S20Toshiba Camileo S20

Toshiba Camileo S20 îndeplineşte o parte dintre cerinţele mele: este mică (cică ar fi cea mai subţire cameră video din categoria ei, un fel de MacBook Air :) ), stochează informaţia pe card SD/SDHC, îi poţi schimba bateria foarte uşor şi porneşte foarte repede.

Dacă n-am zis nimic despre imagine asta nu înseamnă că filmează prost. Dacă nu ai nevoie ;) de zoom, e OK. Dacă e suficientă lumină, iarăşi e OK. În interior şi în condiţii de iluminare slabă nu face mare lucru. Sunetul încă nu am avut ocazia să-l testez în condiţiile în care am nevoie dar din câte am observat până acum, nu cred că e ceea ce am vrut. Înregistrează orice zgomot, de oriunde. Dacă vorbeşti la 2m în spatele ei, “aude” foarte bine.

După primul minut de utilizare am tras concluzia că această cameră este pentru copii şi că mult mai cinstit ar fi fost să o vândă ca şi cameră foto deoarece face nişte fotografii chiar OK pentru o cameră video :) Am zis că e un produs pentru copii deoarece este un chin să filmezi cu ea fără trepied. Nu o pot ţine în mână aşa cum trebuie, ba chiar mă doare mâna după 5 minute. Butoanele sunt puse atât de aiurea încât e foarte dificil să o manevrezi fără să te chinui sau să te enervezi. Din păcate nu ai cum să-ţi dai seama de acest lucru din fotografii, trebuie să o ţii în mână. Din fericire, o dată cu camera primeşti şi un mini-tainy tripod care vă poate ajuta să o ţineţi cum trebuie. Dar ca să înţelegeţi mai bine despre ce e vorba, priviţi clipul de mai jos.

Până acum am folosit o cameră video Sony cu casetă miniDV. Modelul e vechi dar îşi face treaba binişor. Problemele erau legate de mediul de stocare. Pentru o utilizare corespunzătoare se recomandă folosirea de maxim 2 ori a unei casete iar eu vreau să filmez mult. E destul de voluminoasă iar bateria nu mai ţine atât de mult. Ceea ce filmez editez în iMovie iar importul durează exact cât e şi filmarea.

Pentru mine, ca şi macuser, Toshiba Camileo S20 are o maare problemă: fişierele video sunt .avi iar iMovie nu importă aşa ceva. Aici e şi vina mea. Citind pe siteuul eMAG că: Formate suportate: H.264 Full HD/MOV.JPG, n-am verificat şi pe siteul producătorului şi nici n-am acordat atenţie acestui aspect în review-urile pe care le-am citit. În condiţiile astea pot spune că m-am întors de unde am plecat. Dacă înainte dura mult importul, acum sunt nevoit să convertesc fişierul video .avi în .mov. La un fişier .avi de 1 minut, pierd 3 minute ca să-l convertesc în .mov folosind QuickTime X pe un MacMini cu Snow Leopard 10.6.3, C2D la 1.83 GHz şi 3GB de Ram.

Toshiba Camileo S20Toshiba Camileo S20Toshiba Camileo S20

Am încercat să văd cum stau lucrurile şi pe Windows în BootCamp pe un MacBook C2D la 2GHz şi 3 GB Ram. Windows Movie Maker n-are treabă nici el cu .avi! Bine, nici nu mi-am bătut capul prea tare deoarece e mai intuitiv, e mai uşor să repari un ceas mecanic pe întuneric decât să lucrezi în WMM.

Nu e o cameră foarte proastă însă nu e chiar ce speram să fie. Şi nu avem aşteptări mari :) E bună de luat în vacanţă ca să-ţi filmezi pruncul făcând castele de nisip, poti să faci un unboxing cu ea sau alte prostioare bune de pus pe YouTube :) La calculator se poate conecta prin USB dar are şi porturi TV-Out şi HDMI. Filmează FH (1920x1080p/30fps), HD (1280x720p/30fps), WVGA (848×480/60fps), VGA (30fps). 1 minut de filmare HD ocupă aproximativ 30 MB. Cu bateria full poţi filma cam 2h în format HD şi cca 1h în format FH. De precizat că-n FH nu avem zoom şi nici stabilizare.

Toshiba Camileo S20 ştie motion detect, slow motion şi time lapse. Demo-urile de mai jos sunt făcute în modul auto. Primul clip este pentru a vedea rezultatul după ce fişierul a fost convertit în .mov şi prelucrat in iMovie iar celelalte sunt materialele brute, nemodificate şi urcate direct pe YouTube. Toshiba Camileo S20 se află în acest moment la promoţie la eMAG şi costă doar 400 de lei.

Testele HD

Si testul Full HD

Mai jos am pus câteva fotografii făcute cu Toshiba Camileo S20. Fotografiile originale au o dimensiune 4608×3456 dar le-am redus la 1024×768. Ca şi în cazul fimării, la zoom maxim ies nişte fotografii foarte slabe

Toshiba Camileo S20Toshiba Camileo S20Toshiba Camileo S20

Toshiba Camileo S20Toshiba Camileo S20Toshiba Camileo S20

Şi un unboxing Toshiba Camileo S20

Comments

 1. Camileo S20 are zoom digital, nu optic. Zoomul optic dupa cum ii spune si numele mareste cu ajutorul lentilelor din obiectiv. S20 avand obiectivul fix, are doar zoom digital. Problema cu zoomul digital este ca partea marita a imaginii este doar o bucata din senzorul care digitalizeaza imaginiile. Pentru a marii acea bucatica, ea este adusa la nr de pixeli maximi scosi de camera(4608×3456 px sau aprox 16 mp) si atunci apare fenomenul de pixelizare si blur. Asa ca zoomul de pe S20 este aproape nefolositor.

 2. Din cauza asta am spus:

  Dacă nu ai nevoie de zoom, e OK.

 3. am o mare nelamurire de ce tot pomenesti avi avi avi , pe site scrie ca filmeaza in h264 foarte clar ??? nu inteleg ??? vreau sa o achizitionez insa ma nedumereste acest aspect ????

 4. si inca ceva cum ti se par culorile ca eu am manie pt culori viiii vibrante ???

 5. da se pare ca am gasit raspunsul inaptii mintal de la e mag au gresit specificatiile,doar modelul s30 filmeaza h264 model pe care nu il au,aceasta filmeaza in avi ceea ce lasa de dorit.

 6. Da, ai observat bine.
  Nu se pune problema de culori vibrante. Nu poti sa filmezi cu ea chestii…deosebite, profi. Raportul calitate-pret este bun. Dar daca ai un trepied si lasi lumina aprinsa, poti sa tragi un sex tape ca lumea :)

 7. Toate camerele astea digitale sint afectate de instabilitatea imaginii (ex.: http://www.youtube.com/watch?v=koRTkk6iAtA). Exista vreo camera ieftina (gen Camileo) care sa filmeze macar in 640×480 @ 25Hz fara a fi afectata de fenomenul asta oribil ? Ma gindesc sa-mi iau si eu ceva, dar toate demo footage-urile de pe Youtube m-au pus serios pe ginduri…
  Multumesc in avans !

 8. se poate incarca in timp ce filmezi?

 9. @Mihai Da

 10. buna as avea o intrebare ……..ce program trebuie sa folosesc ca sa pot descarca pozele de pe toshiba camileo s20 pe windows xp……putin ajutor va rog

 11. alinush007 says:

  buna…………..ce program trebuie sa folosesc ca sa descarc pezele de pe toshiba camileo s20 pe pc….windows xp

 12. nici un program. se conecteaza camera la calculator si copiez pur si simplu fisierele

 13. O folosesc de 2 ani fără probleme…pînă acum.A stat în repaos timp de o lună iar cînd am vrut s-o pornesc a început să facă figuri.Pornește și se oprește singură…și ciclul continuă la diferite intervale de timp.E dusă?

Trackbacks

 1. […] dacă şi pentru tine e o problemă. E acelaşi lucru pe care l-am observat şi la camera video Toshiba Camileo S20: nu-l pot utiliza as it is! Sau mai bine zis nu-l pot utiliza timp îndelungat. Dacă stau în […]

 2. […] deloc mândru posesor de cameră video Toshiba Camileo S20 – parcă un Toshiba a “ars” Mircea Badea, nu? :) – aproape zilnic trebuie […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Snow Leopard 10.6.3

Astăzi a fost lansată versiunea 10.6.3 a Mac OS X Snow Leopard. Update-ul este valabil şi pentru versiunea de server

Close