Soluţii externe de stocare: rack extern şi docking station

În timp am adunat câteva sute de DVD-uri cu tot felul de materiale audio-video, diverse filme care-mi plac foarte mult şi periodic le revăd sau muzici mai mult sau mai puţin greu de găsit.

Deşi nu am folosit cele mai ieftine DVD-uri, unele dintre ele nu mai pot fi citite nici de unităţile optice din Mac-uri (ştiţi cu toţii că sunt mai pretenţioase) dar nici de cea externă şi astfel sunt nevoit să fac săpături online pentru a regăsi acele materiale.

Pentru că întâmplarea a făcut să am câteva hdd-uri cu capacităţi între 20 şi 500 GB, IDE şi S-ATA, am considerat că cel mai bine ar fi să-mi depozitez conţinutul DVD-urilor pe aceste hdd-uri. Câştig spaţiu şi-mi găsesc mult mai uşor filmele sau muzica preferată.

Paranteză: Pe Windows există aplicaţia WhereIsIt cu care-ţi poţi face un catalog foarte bun cu toate DVD-urile. Ştiţi dacă există un corespondent cel puţin la fel de bun şi uşor de folosit în mediul OS X?

Pentru că acele hdd-uri au nevoie de o soluţie tehnică de conectare la calculator, a apărut necesitatea achiziţionării unui device care să facă acest lucru. Bine, problema s-ar fi putut rezolva prin achiziţionarea unui alt hdd extern de 2 TB cu tot cu carcasă dar dacă tot am hdd-uri disponibile am considerat că nu are rost să cheltuiesc banii pe altele. Pentru că am şi un hdd de 2.5 (adică de laptop), cea mai bună soluţie a fost achiziţionarea unui docking station în defavoarea unui rack extern

Serioux SDS-ESCRHAm ales modelul Serioux SDS-ESCRH deoarece:

– are 2 porturi USB şi card reader iar astfel nu mă aflu în situaţia de a nu avea porturi libere în Mac
– suportă hdd-uri de 2.5 şi 3.5
– nu-mi ocupă loc mult pe birou şi spre deosebire de un rack extern nu e nevoie să pierd vremea cu montatul hdd-ului. E plug & play
– costă doar 119 lei şi pentru o utilizare ocazională nu cred că are rost o investiţie prea mare

Cu siguranţă că dacă aveam un singur hdd de 1-2 TB aş fi achiziţionat un rack extern dar în situaţia de faţă această soluţie nu este OK pentru mine. Ar fi trebuit să cumpăr 3-4 rack-uri (nu puteam achiziţiona doar unul şi apoi să pierd vremea cu montat hdd-uri în rack ori de câte ori aveam nevoie de ceva) ceea ce înseamnă costuri mai mari, n-aş fi câştigat spaţiu şi nici nu sunt foarte uşor de manevrat.

Astfel am rezolvat conectarea hdd-ului pentru backup, documente şi fotografii, a unui hdd pentru materiale video şi unul pentru audio.

Serioux SDS-ESCRH Serioux SDS-ESCRH Serioux SDS-ESCRH Serioux SDS-ESCRH

Pentru hdd-ul de 2.5 am achiziţionat totuşi şi un rack separat deoarece s-a întâmplat de câteva ori să am nevoie de mobilitate şi de spaţiu mai mare de stocare. Şi aici se putea rezolva problema cu schimbarea hdd-ului din laptop dar având deja un hdd în plus, achiziţionarea altuia era doar o cheltuială suplimentară nejustificată. Am ales un Vantec NexStar CX NST-200S2 deoarece sunt mulţumit de această marcă (am o unitate optică externă montată tot într-un rack Vantec NexStar), se alimentează de la USB (chiar şi de la USB 1.0) şi costă doar 73.99 lei.

HDD-ul se montează foarte uşor şi nu trebuie să aibă o limită maximă în ceea ce priveşte capacitatea. Este uşor, compact şi are un design care mie-mi place foarte mult.

Vantec NexStar CX NST-200S2 Vantec NexStar CX NST-200S2 Vantec NexStar CX NST-200S2

Vantec NexStar CX NST-200S2 Vantec NexStar CX NST-200S2

Trackbacks

  1. […] cele 3 şuruburi ale ramei de protecţie, se scote hdd-ul şi se montează SSD-ul. Pentru că am o carcasă externă, am montat înainte SSD-ul în ea, l-am conectat şi l-am formatat HFS+ Toate aceste operaţiuni nu […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Un român la WWDC 2011

Orange lansează un concurs de aplicaţii pentru iPhone al cărui mare premiu este o excursie la San Francisco (toate cheltuielile...

Close