Care va fi preţul oficial pentru un iPad în România?

Nu e foarte greu să-ţi dai seama cât va costa un produs Apple în România în momentul lansării în US şi/sau în unele ţări din Europa. De obicei suma în UE este aceeaşi ca-n US dar exprimată în monedă europeană iar în România sunt puţin mai mari decât în celelalte ţări europene. Ţările din Europa unde iPad-ul a fost lansat oficial sunt Franţa, Germania, Italia, Spania, Elveţia şi UK

De exemplu un iPod Shuffle costă 59 $ în US iar în Franţa e 59 €. Acelaşi iPod este 55 € în Germania iar în România 58 €. iPod Nano este 149 $ respectiv 149 € în Franţa şi 139 € în Germania. La noi este 145 €. Un MacBook este 999 $ în US şi 999 € în Franţa. În Germania e 1015 € iar în România e 1068 €.

Deci preţurile sunt asemănătoare între România şi ţările din UE. Mergând pe acest principiu, un iPad care în US costă 499 $ iar în Franţa şi Germania e 499 €, cât credeţi că va costa în România? Probabil în jur de 600 €. Poate 650 €.

ATENŢIE: Preţurile din Franţa şi Germania menţionate până acum în acest text conţin TVA, cele din România nu.

În acest moment, iPad-ul se comercializează în România prin magazinul PC Fun iar cel mai ieftin model costă 676 € adică 800 $ (TVA inclus). Atâta timp cât un produs Apple nu se află pe siteul store.apcom.ro, acest produs nu se comercializează oficial în RO iar garanţia şi service-ul nu sunt asigurate de firme autorizate. Dar asta nu înseamnă întotdeauna ceva rău. Atenţie: NU INTOTDEAUNA!

I-am întrebat via Twitter pe cei de la PC Fun despre garanţia oferită iPad-urilor şi acesta a fost răspunsul lor. Au răspuns şi cei de la evoMAG (nu ştiu de ce) şi am eu senzaţia că reparaţia aia iese din discuţie :) ceea ce e OK până la urmă. Personal prefer întotdeauna înlocuirea unui produs în locul reparaţiei.

Later Edit: evoMAG au raspuns la intrebarea mea deoarece comercializeaza si ei iPad-uri cu preturi incepand de la 750 €. Intre timp cei de la PC Fun au venit cu o completare la raspunsul lor si au precizat ca produsul va fi inlocuit

Înainte ca iPad-ul să fie lansat în afara US, eMAG a vândut câteva iPad-uri cu preţuri începând de la 568 € adică 680 $. Ţinând cont că pe siteul store.apple.com sunt afişate preţurile fără TVA iar acesta diferă de la stat la stat, nu putem şti cu cât le-a cumpărat eMAG şi sincer să fiu nici nu contează. Am simulat o achiziţionare cu adresa de livrare în California şi preţul final aproximativ a fost de 553 $ (Recycle Fee – 8 $ şi Estimated Tax – 46 $). Zic aproximativ deoarece:

Pret iPad achiziţionat online cu adresă de California

eMAG a vândut la un preţ foarte bun şi sunt convins că dacă unul din iPad-urile comercializate de ei are probleme, le vor rezolva. Nu ştiu carea este ponderea in profitul total al profitului obţinut de pe urma comercializării produselor Apple dar acestea sunt considerate produse premium iar un client care a achiziţionat un iMac sau un MacPro e bine să-l ţii mai aproape decât pe ceilalţi.

Ieri în Wall Street, Radu Apostolescu spune că nu vor mai aduce iPad-uri din cauza preţului dar eu nu cred că că acesta este motivul real sau mai bine zis complet. Sub nici o formă nu cred că cei de la eMAG nu ştiau cât o să coste în EU sau cât o să fie în RO atunci când va fi vândut oficial. Poate nu chiar exact dar marja de eroare este destul de mică. În RO comercianţii beneficiază şi de ceva discounturi (destul de mici că Apcom le-a micşorat în ultimul timp) atunci când vând pe filiera oficială. A fost o mişcare de PR foarte bună. Continuarea vânzării iPad-ului pe acelaşi sistem ca prima oară, n-ar mai avea sens. Nu-s atât de mulţi early adopters pentru produsele Apple în RO. Plus că acum mulţi îşi pot cumpăra din EU la preţ mai bun decât ar putea să vândă ei iar pe praful asta nu prea ne permitem să fim comozi.

Chiar dacă nu vin pe filieră oficială, e bine să fie cât mai mulţi comercianţi. Cu cât numărul de unităţi din RO este mai mare, cu atât şansa ca Apple Inc. să-şi îndrepte privirea către noi e mai mare şi poate nu vom mai auzi argumentul “macurile nu se merită că e scumpe”! Desigur, comercianţii trebuie să ofere garanţii dar mai ales să le respecte. Până la urmă cumpărăm nişte bucăţi de metal şi plastic făcute de mâna omului şi ca în cazul oricărui alt produs şi aici pot apărea diferite probleme.

Comments

  1. Am raspuns si noi la cererea d-voastra pentru ca si noi avem in oferta IPAD-ul. Multumesc.

  2. Am completat textul articolului. Multumesc pentru precizare. Ati vandut ceva iPad-uri la pretul asta? :)

  3. Salut, Cand a fost nebunia de lansare s-au vandut. Acum il vom inlocui cu modelul care are 3G pe langa wireless (avem acum pe stoc). http://bit.ly/ag9Gcx

Trackbacks

  1. […] Duty 4 sau Doom 3 în condiţii optime. Preţul de pornire este de 699 $ şi probabil că la noi, conform experienţelor anterioare, va ajunge pe la 800 €. Magazinele din Europa sunt în acest moment închise, probabil pentru […]

  2. […] TVA! Dacă vreţi să vă faceţi o idee despre cât vor costa în România, vă recomand acest articol. Posturi pe aceeasi temaMac Mini Vs iMac sau cum îşi omoară Apple desktopurileApple si […]

  3. […] s-a hotarât să intre şi ea în competiţia tabletelor iar pe 29 Februarie va lansa cel mai iPad Killer din […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Safari 5 is now available for download

Ieri seară am avut doua lansări: iPhone 4 şi Safari 5. Acesta din urmă nu este disponibil în acest moment...

Close