Mac-urile utilizate in incaperi unde se fumeaza, nu sunt acoperite de AppleCare

In ultimele zile, macuserii din toata lumea vorbesc doar pe tema fumatului in apropierea Mac-ului. Nebunia a inceput Vineri cand pe siteul Consumerist.com a fost publicat un articol in care s-a expus povestea unui MacBook si a unui iMac care desi beneficiau de garantie extinsa prin programul AppleCare, problemele depistate nu au fost acoperite de garantie.

MacBook-ul a fost dus la service deoarece se incalzea foarte tare iar proprietarul banuia ca e o problema la ventilatoare iar iMac-ul nu mai pornea deloc. Pentru ambele situatii, raspunsul Apple Inc a fost aproximativ acelasi: computerul a fost folosit in incaperi in care se fuma iar compania Apple Inc nu le poate permite angajatilor sa se ocupe de aceste calculatoare deoarece au fost contaminate de substante (nicotina) considerate toxice. Deci nu fumatul in proximitatea macurilor, asa cum se tot discuta, a cauzat problemele. Se pare ca nici nu s-au depistat problemele deoarece nimeni nu se poate ocupa de diagnosticarea propriu-zisa.

Sergiu Partenie, nefumator si co-autor al primului manual despre Mac OS X in limba romana, e de parere ca utilizarea unui Mac intr-o incapere unde se fumeaza, poate dauna bunei functionari a acestuia. In sprijinul afirmatiilor sale, Sergiu a postat 2 fotografii pe forumul Macuser, fotografii ale unei surse de Mac si a unei placi de baza dintr-un Mac ce se afla in proprietatea unui fumator si de repararea carora s-a ocupat.

Chestia aia care se vede în ambele poze este o combinație lipicioasă de praf, cenusă de țigară și mâzgă de aia scârboasă care se găsește pe fundul scrumierelor folosite mult și miroase la fel ca acele scrumiere. Nu se duce totul la aspirat, trebuie râcâit și curățat cu alcool. Tot plasticul de la carcasă l-am lăsat la înmuiat ore întregi în apă cu detergent și l-am frecat cu axion și clătit cu apă fiartă și tot puțea. Cum îi dădeai drumul mac-ului, ventilatoarele suflau în cameră un damf de zeamă de chiștoc.

Mi-au trecut cateva Mac-uri prin mana, ba chiar am avut niste probleme cu un MacBook si un iMac. Pe amandoua le-am desfacut in bucati. Din pacate nu am poze cu MacBook-ul ci doar cu iMac-ul. Desi sunt un fumator inrait (tot timpul fumez cand sunt la birou, in fata calculatorului) nu am gasit nici un fir de praf in ele. Felul in care sunt aranjate toate componente, e o mica opera de arta dar asta e alta poveste.

Acuma daca stam sa ne gandim, ambele parti au dreptate. Apple Inc are dreptate atunci cand spune ca nu le poate permite angajatilor sai sa manevreze obiecte contaminate cu substante considerate toxice. In aceasta situatie nu face decat sa respecte legea si sa nu dea ocazia sa fie actionata in instanta de un angajat suparat. Clientii au la randul lor dreptate atunci cand se simt inselati si nu pot beneficia de ceea ce au cumparat. Apple Inc. nu specifica nimic despre nicotina in AppleCare Protection Plan Terms and Conditions ci doar vag face referire la un “improper environment

The Plan does not cover:
Damage due to accident, abuse, neglect, misuse (including faulty installation, repair, or maintenance by anyone other than Apple or an Apple Authorized Service Provider), unauthorized modification, improper environment (including lack of proper temperature or humidity), unusual physical or electrical stress or interference, failure or fluctuation of electrical power, lightning, static electricity, fire, or acts of God.

Probabil ca daca Apple Inc ar fi mai clara in aceasta privinta, multi fumatori s-ar gandi de 2-3 inainte sa scoata 1.000-2.000 € din buzunar atunci cand vor dori sa cumpere un Mac. In alta ordine de idei, poate ca astfel se mai reduce cu 0.0001 % numarul de fumatori iar asta nu poate sa fie ceva rau. Oricum e interesant sa vedem cum evolueaza acest subiect.

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Apple I – cel mai scump calculator Apple?

Primul calculator construit de Steve Wozniak, cel care alaturi de Steve Jobs a fondat Apple Computer Inc, a fost scos...

Close