Mac Mini Vs iMac sau cum îşi omoară Apple desktopurile

Zilele acestea a ajuns şi-n România noul Mac Mini şi aşa cum bănuiam, preţul lui este cu mult peste cel al versiunilor anterioare: 3.613 lei, aproximativ 851 €. Cu TVA. Nu vreau să discut dacă este justificat sau nu, nu acesta este scopul acestui articol.

Am fost curios să aflu preţurile şi din alte ţări ale UE şi astfel am realizat că cel puţin la nivelul uniunii, Apple Inc. şi-a cam dat cu stângul în dreptul. În tabelul de mai jos puteţi vedea o comparaţie între preţul noului Mac Mini şi cel al unui iMac entry-level.

Mac Mini iMac Diferenţa
US €564 €976 €412
FR €799 €1,099 €300
DE €809 €1,115 €306
RO €851 €1,179 €328

– preţurile din US nu conţin TVA (Sales Tax), cele din UE conţin

Singurul motiv pentru care aş cumpăra un Mac Mini în această situaţie este folosirea lui pe post de media center conectat la plasma de 2m din sufragerie :) Nici dacă l-aş cumpăra din US pe sistemul “am un prieten ce are drum acolo şi-mi aduce gratis, fără să plătesc transportul”, tot nu rezolv mare lucru. Diferenţa de preţ, cca 250 €, este nesemnificativă.

Trebuie luat în considerare că un Mac Mini presupune achiziţionarea unui monitor, a unei tastaturi şi a unui mouse. Chiar dacă nu punem la socoteală un monitor Apple şi un mouse Apple, tot mai cheltuim minim 200 €. Pentru un monitor cât de cât decent (specificaţii asemănătoare cu cel din iMac şi musai cu DVI) scoatem din buzunar aproximativ 700 lei iar tastatura costa şi ea minim 250 lei.

Acestea fiind spuse, consider că o alegere mult mai bună este un iMac. Monitorul este excelent şi se livrează împreună cu mouse şi tastatură Apple. Trec repede peste partea estetică – Mac Mini-ul arată excelent însă monitorul extern şi cablurile aferente îi iau din strălucire :) – dar pentru o sumă mică în plus câştig o staţie de lucru mult mai puternică. Adică avem un CPU de 2.4 GHz Vs. 3.06 GHz, 2 GB Ram Vs. 4 GB Ram şi un HDD de 320 GB la 5400 rpm Vs. 500 GB la 7200 rpm.

OK, ai un monitor mai vechi, mouse nou oricum nu-ţi trebuie iar tastatura Apple o cumperi second hand. Eventual modelul vechi şi nu cel din aluminiu. Chiar ţi-ai cumpăra un Mac Mini ştiind că dacă mai pui 1.400 lei poţi să-ţi iei uzina asta? :)

Comments

  1. Ideea e că Mini-ul a fost conceput pentru a fi folosit cu un TV. Deci renunți la monitor și ajungi cu vreo $100 în plus pentru o tastatură și un mouse peste medie.

Trackbacks

  1. […] This post was mentioned on Twitter by The Fuck U Award!, MacPedia. MacPedia said: Mac Mini Vs iMac sau cum isi omoară Apple desktopurile http://is.gd/d0hAm […]

  2. […] că un astfel de televizor şi un Mac Mini ar fi combinaţia ideală pentru un Media Center. Oare cum ar fi un Star Craft 2 pe un astfel de […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Apple a lansat azi noul Mac Mini

Apple Inc. a lansat azi noul Mac Mini. Deşi o cutie de chibrituri e mai înaltă decât el, MacMini-ul e...

Close