iPhone OS 4 – Scurtă și sinceră prezentare

Astăzi a fost lansată versiunea 4 a sistemului de operare ce rulează pe iPhone/iPod Touch.

iPhone OS 4 va fi disponibil din toamnă și pentru iPad iar în vara o să-l putem folosi la capacitate maximă pe iPhone 3GS și pe generația a 3-a de iPod Touch. Poate fi instalat și pe iPhone 3G sau iPod Touch 2G dar nu va putea oferi toate opțiunile. De exemplu multitasking :-) Developerii au acces încă din această seara la o versiune beta și poate că în zilele următoare o să avem un review complet și avizat.

În continuare o să fac o scurtă trecere în revistă a celor 7 (minuni?!) noi features

Multitasking

iPhone OS 4 MultitaskingMda, mult doritul, mult așteptatul, mult discutatul multitasking este acum disponibil și pentru aplicațiile 3rd party. Nu prea este el un 100% multitasking dar acum cei care se plângeau de lipsa lui și mereu dădeau exemplu că nu pot asculta muzică de pe platforme gen LastFM sau Pandora în timp ce-și updatează contul de Facebook, o să-și vadă visul cu ochii :) Ar fi bine ca și muzica pe care o au în telefon sau în calculator să fie cumpărată. Așa cum am spus mai sus, această opțiune poate fi folosită doar pe iPhone 3GS și iPod Touch 3G. Nimic nu e gratis ;)

Dacă pe iPad această funcție își are o oarecare justificare, pe iPhone sau iPod e cam degeaba. E interesant faptul că mulți dintre cei pe care i-am auzit plângându-se de lipsa multitasking-ului au exemplificat prin faza cu muzica de mai sus. Realizau probabil că oricum nu poți folosi 2 aplicații simultan precum o faci pe un calculator dar e de bon ton să spui că suge că n-are multitasking.

Mail – unified inbox

iPhone OS 4 Mail Unified InboxAm 10 conturi de mail configurate în iPhone și poate că acest feature o să-mi fie util. Unified inbox avem și pe Mac-uri în aplicația Mail însă nu mi-am citit niciodată mail-urile în acest fel. Abia în vară o să văd cum arată și cum funcționează pe iPhone și poate că-mi va fi utilă. E foarte important pentru mine să știu pe ce adresa mi-a venit un mail iar din fotografiile de pe siteurile care au făcut liveblogging de la eveniment, nu-mi pot da seama cum se prezintă situația. Poate keynote-ul va fi edificator.

Folders

iPhone OS 4 FoldersCu siguranță nu sunt singurul care-și ține cele mai importante/utilizate aplicații pe primul ecran iar pe ultimul cele mai puțin folosite. Am 50 de aplicații instalate în acest moment și cred că “mi-ar sta bine” cu doar 2 ecrane în care să-mi organizez toate aplicațiile, în funcție de scopul lor: foto-video, social network, games etc. Ele vor funcționa pe același sistem ca și Stacks-urile pe OS X și se pare că într-un folder vom putea pune maxim 12 aplicații.

iBooks

iPhone OS 4 iBooksWell, având o colecție impresionantă de volume în iBookStore, Apple Inc trebuie să le vândă cumva :) Ca și în cazul aplicațiilor, există cărți gratuite iar doritorii vor putea citi doar un sample – demo – și apoi să achiziționeze cartea. Evident că puteți citi și asculta muzică în același timp. Muzică de pe LastFM sau Pandora și nu musai din cea cumpărată

iAd

iPhone OS 4 iAdAici avem o chestie foarte interesantă. Foarte rar folosesc browserul și multe siteuri au versiuni pentru mobil unde nu există reclame. Sau au aplicații dedicate cum e de exemplu IMDb și unde nu am văzut nici o reclamă. Sau poate sunt și nu le observ eu ceea ce pentru mine e OK :) Chiar dacă au preț mic, cel puțin nouă, românilor, ne plac aplicațiile gratuite dar și aia este o muncă și trebuie răsplătită cumva. Prin iAd, dezvoltatorii vor putea insera în aplicații reclame de pe urma cărora pot câștiga bani. 60% din profit se duce la ei iar 40% la Apple Inc. Din ceea ce am văzut în fotografiile făcute în timpul demo-ului, reclamele nu sunt intruzive. Aștept cu nerăbdare keynote-ul pentru a putea înțelege mai bine cum funcționează și sper să nu-mi schimb părerea.

On a mobile device, search is not where it’s at, not like on the desktop. They’re spending all their time on these apps, they’re using apps to get to data on the internet, not generalized search.

Ținând cont că acum avem și iPad-ul, dezvoltatorii vor fi motivați să creeze aplicații din ce în ce mai multe, mai bun și mai utile. Vor putea câștiga bani frumoși chiar și cu aplicații gratuite dacă acestea se vor dovedi utile.

Dacă telefonul făcute de Google nu prea s-a dovedit a fi, ca multe altele, un iPhone Killer sau orice-alt-telefon killer, iată că Apple o să facă treabă bună pe piața de advertising. :)

Games Center

iPhone OS 4 Games CenterAdăugând acum și componenta social gaming network, Apple Inc se înfige din ce în ce mai adânc în piața consolelor. Există deja 50.000 de jocuri în AppStore. Modul în care poți juca pe iPhone/iPod sau iPad e foarte addicted și oferă o experiență interesantă.

Enterprise

iPhone OS 4 EnterpriseÎncepând cu OS 4, cei cu nevoi mai complexe pot găsi în iPhone un device care să-i satisfacă.

iPhone OS 4 introduces new features that make iPhone even better for business. Multitasking, enhanced security, new device management capabilities, and improved enterprise integration give you more power and flexibility to bring iPhone into your company.

Puteți afla mai multe despre noile îmbunățiri privind protecția datelor, despre mobile device management, wireless app distribution și SSL VPN support de pe pagina dedicată.

Concluzii

Mă bucur că Flash-ul e un subiect închis :) și voi rămâne în continuare cu versiunea 2G de iPhone care nu suportă multitasking. Sper că acest multitasking nu va altera în nici un fel modul de utilizare sau autonomia bateriei.

Văd că pe YouTube au apărut deja demo-uri cu OS 4. Primul clip ne arată cum e cu multitasking-ul iar al doilea cu gruparea aplicațiilor în foldere

Sursa foto Gizmodo

Trackbacks

  1. […] ta zilnică de apa proaspătă. Știe și multitasking încă de la prima […]

  2. […] cum probabil ati citit in textul anterior dedicat iPhone OS 4, am asteptat sa vad keynoteul pentru a-mi putea forma o parere vis-a-vis de unele features din […]

  3. […] a fost lansat iOS 4, singurul lucru care m-a impresionat cu adevărat a fost iAd. Înţeleg foarte bine că reclama e […]

  4. […] am scris despre iOS 4 am spus că mă bucur că Flash-ul este un subiect închis pentru Apple Inc și iPhone. Mulți se […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Cum se inscripţionează (arde) un CD/DVD pe Mac folosind Mac OS X

Putem arde sau inscripţiona un CD ori un DVD fără a folosi alte aplicaţii dedicate ci doar cu Mac OS...

Close