3 motive pentru care iPad ar putea fi un FAIL dar nu va fi

A fost mare vâlvă in ultimele zile vis-a-vis de cel mai nou produs lansat de Apple Inc. La fel ca și în alte ocazii, toată lumea s-a întrecut în preziceri și supoziții. În goana după spike-uri de trafic și o bună poziționare in SERPs, scenarii și fotografii cu tot felul de device-uri au împânzit siteurile de specialitate sau simple bloguri. Unele au fost mai aproape de realitate, altele foarte departe.

Evenimentul de lansare a iPad-ului a avut loc la Yerba Buena Center din San Francisco și nu a fost cu nimic diferit față de predecesoarele. Ca de obicei totul a fost organizat impecabil, totul a fost gândit în cele mai mici amănunte. Mi-a plăcut momentul de început cu Steve Wozniak si PowerBook-urile de la începutul anilor ’90. Am avut și eu un astfel de PowerBook și poate din cauza asta. Erau niște calculatoare extraordinare pentru acea vreme și doar pentru acest moment abia aștept să apară în iTunes înregistrarea evenimentului.

Reacțiile oamenilor au fost la fel ca de fiecare dată. Nu are aia, nu știe aia, nu poți face ailaltă. Nu e un produs revoluționar, asta e clar insă ceea ce poate face, face foarte bine. Tind să cred că marketing-ul din Cupertino, modalitatea în care-și promovează produsele, se cam întoarce împotriva lor: hype-ul care se crează naște așteptări foarte mari iar la sfârșit dezamăgirea e pe măsură. Poate că iPad-ul va avea succes dar la fel de bine poate va fi un fiasco – lipsa Flash-ului pe un astfel de gadget nu este cel mai bun lucru.

Personal nu sunt un fan al eBook-urilor. Nu pot citi o carte în format electronic însa cred ca iPad-ul este un competitor puternic pentru Kindle sau iRiver ori alte produse similare. Experiența pe care o oferă utilizatorului este net superioară față de celelalte. Dacă ești și un împătimit al jocurilor, acum nu mai trebuie să cari după tine și un Playstation Sony ori un Nintendo. Poate fi util nu doar pentru scopuri recreative. Discutând despre produs cu nn medic și cu un avocat, aceștia mi-au spus că un astfel de produs le-ar fi util: un laptop, chiar și un MacBook Air sau orice netbook, sunt mai greu de manevrat, accesează mai greu informația de care ai nevoie.

Fără să-l fi testat, doar citind specificațiile de pe site și fără să am o activitate în care iPad-ul să-mi fie util, i-am găsit și eu câteva lipsuri. Unele dintre ele poate vor fi rezolvate în versiunile viitoare, altele niciodata deoarece Apple și-ar faulta alte produse si servicii iar sau pentru că acest produs nu este destinat anumitor lucruri.

1. Așa cum am spus mai sus, lipsa Flash-ului este un mare minus pentru acest device. Dacă în cazul iPhone-ului sau a unui iPod Touch nu e așa mare pierdere, de data asta era musai să existe

2. Multitasking. Același lucru ca și la punctul 1. Am rezolvat ușor această problemă în cazul iPhone-ului dar după câteva zile mi-am dat seama că nu-mi aduce nimic în plus experienței utilizării lui. Nu mă ajută cu nimic să am deschisă aplicația de Twitter atunci când îmi consult lista de cumpărături. Nici când port o conversație pe Yahoo!Messenger nu am nevoie să-mi stea deschisă aplicația atunci când vreau să trimit un sms. Se deschide la fel de repede și exact de unde am lasat-o. Poate că multitasking-ul ar fi redus semnificativ autonomia bateriei și în cazul asta nu e un lucru atât de rau lipsa lui.

3. O camera video era utila. La fel cum stăm in fotoliu sau în pat cu laptop în brațe și facem o sesiune de videochat cu prietenii, la fel puteam face și cu iPad-ul. Și poate nu numai în timp ce stăm în fotoliu ci și atunci când ne deplasăm. Desigur nu când conducem sau mergem pe bicicletă.

Ar mai fi și o a 4-a chestiune însă aici intră întreaga “filozofie” Apple. iPad-ul nu permite default conectarea unei camere foto. Nu are mufa USB și este necesar un adaptor pe care trebuie să-l cumperi separat. Dar pentru a te folosi de iPad 100% ai nevoie de un calculator (nu contează dacă nu e un Mac) pe care instalezi iTunes. Prin iTunes Apple îți vinde aplicații, muzică, filme etc. Tot prin iTunes îți pui și fotografiile pe iPhone, iPod și acum pe iPad. And once you go Mac, you never turn back! Și de ce să te întorci când ai totul la un loc, la un click distanță!?

Tot ceea ce revoluționează cu adevărat Apple Inc atunci când lansează un nou produs este experiența pe care o oferă utilizatorului. Mulți alții pun accent pe tot felul de caracteristici tehnice însă uită de cele mai simple lucruri. Îmi aduc aminte de o prietenă ce a primit cadou un aparat foto cu nu-știu-câți mega pixeli însă are un menu îngrozitor și o formă deloc practică.

iPad-ul se va vinde în 3 versiuni: 16GB, 32GB și 64GB. Versiunile care știu doar wireless vor costa 499, 599 și 699 $ iar cele și cu 3G vor fi comercializate cu 629, 729 și respectiv 829 $. În România prețurile vor avea cam aceleași valori dar in €. Ecranul are o diagonala de 9.7 inch iar autonomia bateriei este de 10h. Pachetul contine un dock prin care se conectează la calculator și un adaptor pentru a putea fi conectat și încărcat direct din priză. Orice alt accesoriu se achiziționează separat.

iPad-ul are și o mufă jack pentru căști dar nu-mi pot da seama din fotografiile existente pe site în acest moment dacă permite conectarea oricăror tip de căști sau doar a celor făcute și comercializate de Apple. Nici asta n-ar fi prea frumos din partea lor. Aplicațiile din iTunes Store pentru iPhone și iPod Touch sunt compatibile cu iPad-ul dar vor exista și aplicații speciale doar pentru el. De exemplu a fost lansată și o versiune speciala de iWork pentru iPad. Pentru cei care nu știu, iWork este o suită de aplicații office, corespondentul MS Office pe Mac OS X. Alte specificații tehnice găsiți pe pagina dedicată iPad-ului.

Comments

 1. bai domnnule,
  asta e din cliclul hai sa ne mintim pe noi insine.
  au cam dat-o in bara cu limitarile fortate.
  de ce nu are multitasking?…inteleg, la iphone exista scuza cu prea putin rami, dar aici? iar browsing fara flash e nasol, f. mult continut e flash(si nu doar filmulete youtube). si fara usb…nici macar mini-usb, dar exista adaptor…ca sa mai mulga nici dolari aiurea.
  plus mai e si aspect ratio-ul de 4:3 care mie mi se pare o mare problema.

 2. Ți-am răspuns aici. Îți recomand să urmărești cu atenție cele două clipuri

Trackbacks

 1. […] de multitasking îmi mențin în continuare opinia de ieri. Motivul pentru care nu există multitasking în acest moment e legat tot de experiența oferită […]

 2. […] peripeţii, iPad-ul a ajuns şi pe la mine. Am zis să fiu rezervat în afirmaţii atunci când am scris despre el prima oară dar ieri am realizat că am făcut totuşi nişte afirmaţii aiurea, aidoma celor care au văzut […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Cum se configureaza un modem Huawei E1750 sau E220 pe Mac OS X

Solutia de internet mobil oferita de RCS-RDS se realizeaza prin intermediul unui modem Huawei. Exista mai multe modele de modem...

Close