iPad – not just another review

Mai e cineva care să nu ştie ce e ala un iPad şi ce face el? Aşa mă gândeam şi eu :)

Totuşi un iPad a ajuns şi pe la mine şi m-am tot gândit ce şi/sau cum să vă povestesc despre el astfel încât să nu repet ce au spus alţii. Pentru că toată lumea îi cunoaşte specificaţiile tehnice, n-am să insist pe aceste aspecte.

Am observat atât în diverse articole online cât şi din discuţiile offline cu diverse persoane, nevoia de a pune iPad-ul într-o categorie de produse deja existentă. Unii, chiar şi după ce l-au avut în mână şi l-au “butonat”, nu reuşesc (sau reuşesc destul de greu) să-şi dea seama la ce le-ar putea folosi un astfel de device, ce nevoi le-ar satisface. Din păcate nu pot face abstracţie de factorul preţ iar raţionamentele încep să o ia pe arătură.

“Nu face aia, nu face ailaltă, mi-ar plăcea să facă aia altfel dar trebuie să recunosc că chestia asta o face excelent. Totuşi e prea puţin pentru cât costă!”

iPadCine nu şi-ar dori un device de mărimea iPad-ului, cu autonomia lui dar cu puterea de lucru a unui desktop? Un device care atunci când ajungi la birou să fie desktopul perfect, ideal pentru orice task, să-l conectezi la un monitor extern, să conectezi la el orice alt gadget iar când pleci să-l bagi în buzunar, să-l transformi într-un telefon mobil. Poate chiar să faci poze şi să filmezi cu el la calitatea unui dslr şi a unei camere video profesionale.

Nu trebuie să băgăm iPad-ul în nici o categorie existentă. Nu există nici un alt produs similar. Dar cu siguranţă vor fi şi asta e bine, se numeşte progres.

Două chestiuni mă deranjează la acest produs dar abia după ce-l ai în mână, după ce-l foloseşti poţi să spui dacă şi pentru tine e o problemă. E acelaşi lucru pe care l-am observat şi la camera video Toshiba Camileo S20: nu-l pot utiliza as it is! Sau mai bine zis nu-l pot utiliza timp îndelungat. Dacă stau în fotoliu sau în pat şi-l ţin în mână, cu mâna stângă adică, după 30 de minute e foarte incomod. OK, dacă n-ar trebui să tastez nimic n-ar fi bai.

Poate pentru alţii asta nu e o problemă dar pentru mine contează foarte mult deoarece aş putea folosi iPad-ul în numeroase situaţii, pentru a îndeplini multe task-uri pentru care acum trebuie să mă chinui cu un banal MacBook. Da, ştiu, există tot felul de accesorii, de mape şi de dispozitive de susţinere dar e frustrant să mă obligi să mai achiziţionez un produs ca să mă pot folosi de iPad.

A doua problemă a iPad-ului o reprezintă ecranul glossy. Cu alte cuvinte, iPad-ul este o excelentă oglindă :) Ştiu că acest ecran oferă o experienţă vizuală incredibilă – am văzut cu ochii mei :) – dar în unele situaţii mă omoară încet.

iPadExceptând aceste două aspecte care se pot transforma în probleme în funcţie de utilizator, din punctul meu de vedere iPad-ul este un device excelent. Am fost la o conferinţă de presă şi mi-a fost foarte uşor să-mi notez lucrurile care mă interesau iar în acelaşi timp să caut pe internet diverse alte chestiuni legate de eveniment. “OK dar asta o pot face şi cu un laptop sau un netbook de 1.000 de lei” – o să spună unii dintre voi! Da, aşa e însă eu am deschis iPad-ul instant, nu am aştepta să boot-eze, nu mi-am făcut probleme că mai am puţină baterie, m-am conectat în secunda 2 la reţeaua wireless iar spaţiul ocupat în geantă este neglijabil.

Eu nu pot citi ebook-uri nici pe laptop sau pe monitorul desktopului aşa că nu sunt în măsură să opinez despre funcţia de ebook reader însă cam toţi cei cu care am discutat (vedeţi şi-n clipurile de mai jos) au spus că e un device excelent pentru acest lucru. De jucat…m-am jucat şi e cool :) dar nici gamer nu sunt. PacMan şi biliard pe iPad e mai mişto decât pe iPhone :)

Dacă pe iPhone nu mă uit de bună-voie la filme ci doar constrâns de împrejurări, pe iPad n-am această problemă. Doar să găsesc o soluţie de susţinere ca să nu-mi amorţească mâna.

iPadÎn rest…trăiască developerii de aplicaţii pentru iPad. Se pot face lucruri extraordinare.

Am ales să fac un experiment: am rugat 2 doi prieteni care nu au avut ocazia până acum să utilizeze un iPad şi să aflu astfel câteva impresii la cald. Jan este programator dar în ultimul timp mai mult manager al companiei ce deţine un site de anunţuri imobiliare pe hartă şi o aplicaţie foarte interesantă de time tracking iar Andrei este designer în cadrul aceleiaşi firme. Jan este utilizator de MacBook Pro, este familiarizat cu produsele Apple şi Mac OS X dar Andrei nu. Well, nimeni nu e perfect :)

Un iPad puteţi achiziţiona de la evoMAG sau de la PCFUN ori MarketOnline

Husa şi acel suport pentru birou sunt hand-made, făcute de meşteri populari orădeni :) Dacă sunteţi interesaţi de una dintre ele, mă puteţi contacta pentru mai multe detalii.

Comments

 1. “eu am deschis iPad-ul instant, nu am aştepta să boot-eze” -> domnule, asta nu este o apreciere cinstită! Nici un laptop nu trebuie neapărat oprit, există hibernare (cu trezire în câteva secunde) şi există suspend-to-RAM (cu trezire practic instantanee).

  Şi apoi, ca să navighez, pot folosi şi telefonul mobil — fie el deşteptăciunea de iPhone (3GS), fie alte modele în alte tehnologii.

  Ce nu spune această recenzie este că iPad-ul rămâne, ca şi iPhone-ul, o jucărie — denumirea de Operating System din iPhoneOS este o glumă. Nu este vorba de un sistem de operare “adevărat”, deşi jucărica este complexă, şi deşi suportă tot felul de aplicăţele drăguţele.

  Mi-a plăcut totuşi bombăneala cu privire la ecranele glossy, care sunt o boală a secolului 21. Pentru că unii oligofreni vor contrast 5000:1 în loc de 500:1, ecranele anti-glare s-au “dezinventat”! Aşa că majoritatea laptop-urilor noi, plus iPhone-ul şi iPad-ul sunt NEUTILIZABILE de către mine din această simplă cauză — şi este al dracului de greu să găseşti un notebook/netbook cu ecran mat.

 2. Si noi avem la birou de vreo luna si ceva un ipad, care sta pe undeva si aduna praf (nu stiu pe unde ca nu l-a mai “butonat” nimeni de ceva vreme).

  In afara de prima saptamana in care s-au instalat pe el toate joculetele free, vuvuzele si alte mizerii, treptat lumea s-a plictisit de el. Da, e fun la inceput, dar cam atat.

  Concluzia la care am ajuns eu este ca e doar o jucarie scumpa, de care te plictisesti repede. Daca ar fi fost altfel, cei 20 de oameni din birou s-ar fi batut pentru el in fiecare zi, dar acum jucaria sta pe undeva si aduna praf.

 3. @Adi
  Am observat ca multe persoane foarte tehnice, ca sa zic asa, nu sunt incantate de astfel de produse. Sunt curiosi sa le vada, sa le testeze, sa le simta in mana dar isi pierd interesul repede. Vor mai mult, mai puternic neintelegand ca nu toti ceilalti au aceleasi nevoi ca si ei. Mno, programatori… :)

  @Béranger
  Eu tind sa cred ca stii la ce ma refer cand spun ca micul iPad cu autonomie de 10h este full functional in secunda doi dupa ce l-am scos din husa. Vreau sa cred ca ai tinut in mana un iPad macar 1h si nu vorbesti din poze. Nu ma intereseaza cat de jucarie este si cat de gluma este OS-ul atata timp cat ma ajuta sa-mi fac treaba. Sper sa ai si argumente la afirmatia ta si poate chiar sa ne spui cum e un “OS adevarat” pt un astfel de device.

 4. Cît costă husa? :)

 5. Scuze pentru intarziere. Husa a fost 200 de lei, handmade in Oradea!

Trackbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by The Fuck U Award! and Blog de bucurestean, MacPedia. MacPedia said: iPad – not just another review http://is.gd/dYb6K Un review sincer! […]

 2. […] un altul pentru a te putea bucura şi exploata din plin de primul. Mi-am exprimat şi-n cazul iPad-ului acest […]

 3. […] extraordinar este livrat optional cu noul iPad ce a fost lansat tot aseara. Dupa cum va spuneam in review-ul primei versiuni de iPad, acesta nu poate fi utilizat intr-un mod productiv fara sa-l poti sprijini cumva. Se pare ca Steve […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Magic Trackpad, Battery Charger + noi modele de iMac, Mac Pro şi LED Cinema Display

Magic Trackpad şi Battery Charger sunt cele două noi produse introduse azi în Apple Store. Încă nu se ştie lansarea...

Close