Cum se instalează Windows pe un Mac

Există 2 modalităţi de a instala o versiune de Windows pe un Mac:

1. Nativ
2. Virtualizat

Alegerea uneia dintre ele se face în funcţie de nevoi şi de preferinţe. Dacă avem nevoie de Windows pentru a rula aplicaţii ce nu consumă resurse multe, nu e nevoie să instalăm nativ dar dacă vrem să jucăm un joc pe care producătorul nu l-a portat încă şi pe platforma OS X sau o aplicaţie complexă şi avidă de resurse, e mai bine să instalăm nativ.

Pentru a instala nativ o versiune de Windows pe un Mac, e musai să aveţi un notebook sau un desktop Apple cu procesor Intel. Pe Mac-urile cu procesor PPC (iBook, PowerBook, PowerMac etc) nu se poate instala în acest mod.

Operaţiunea de instalare este foarte simplă dar durează la fel de mult ca orice instalare de Windows:

 1. Accesează folderul Applications
 2. Apoi mergi la Utilities
 3. Deschide Boot Camp Assistant
 4. RTFM :-)
 5. Setează marimea partiţiei pe care doreşti să o dedici Windows-ului
 6. Partiţionează
 7. Introdu discul cu Windows şi porneşte instalarea

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faceţi pentru ca instalarea să fie completă, este să introduceţi în calculator DVD-ul cu OS X pe care l-aţi primit atunci când aţi achiziţionat Mac-ul şi să instalaţi driverele de Windows pentru Mac-ul vostru. Totul se instalează automat, nu trebuie decât să daţi câteva next-uri. Dar înainte să vă apucaţi de instalat Windows-ul pe Mac, trebui să mai ştiti câteva chestiuni.

Mulţi dintre noi, atunci când instalează un Windows, formatează hdd-ul în minim 2 partiţii: una pentru sistemul de operare şi una pe care ţine informaţiile, fişierele. Asta ca să evite pierderea de date la reinstalare din luna viitoare a sistemului de operare :-) Partiţia creată de Boot Camp nu poate fi repartiţionată la instalarea Windows-ului însă se poate face acest lucru dar implică folosirea altor aplicaţii şi din punctul meu de vedere e destul de periculos, posibilitatea de a pierde TOT e destul de ridicată.

O alternativă ar fi păstrarea documentelor în partiţia OS X dar pentru a muta fişierele din Windows în OS X aveţi nevoie de aplicaţia MacDrive pe care o instalaţi pe Windows. Puteţi formata partiţia creată de Boot Camp pentru Windows atât NTFS cât şi FAT32 dar trebuie să ştiţi că OS X nu va putea scrie pe ea dacă o formataţi NTFS ci doar să citească. Dacă o formataţi FAT32, OS X o să poată să şi scrie.

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faceţi pentru ca instalarea să fie completă, este să introduceţi în calculator DVD-ul cu OS X pe care l-aţi primit atunci când aţi achiziţionat Mac-ul şi să instalaţi driverele de Windows pentru Mac-ul vostru. Totul se instalează automat, nu trebuie decât să daţi câteva next-uri.

Comments

 1. B Boy Roby says:

  buna deci vreau sa-mi instalez windows peste mac dar nu am boot camp nici cd de windows.. ce ar trebui sa fac??? plz sami rasp la intrebare

 2. shockatu2 says:

  am un appel g3 si nu merge deloc ce pot instala pe el de exemplu un win 7 de pe stick beetabil merge si cu sa fac?

 3. Gabriel says:

  Buna!
  Tot incerc sa pun win10 pe Mac si nu pot.
  In boot camp imi zice ca e nevoie de fisier .iso cu win10 64 bit (ca asa vreau sa imi pun) pe calculator, usb de minim 4 gb si imi face el automat.
  dau ok, imi ajunge la copierea fisierelor de windows, sta ceva si dupa imi zice ca a survenit o eroare la salvarea software-ului de compatibilitate windows si atat.
  Am stick usb de vreo 60 de GB, dar s-ar putea sa fie din cauza ca nu e formatat FAT. Cum se face, daca e asa? Imi trebuie un stick mai mic?

 4. Mihai says:

  mie imi da eroare cand vreau sa partitionez, ma puteti ajuta va rog, sa-mi spuneti de ce… si ce trebuie sa fac, multumesc anticipat!!!

 5. lucian says:

  salut,sunt lucian si am si eu o intrebare,am incercat sa instalez microsoft windows pe macbook pro 15,4 inch prin boot camp evident,dar dupa ce am bifat toate cele imi zice insuficient spatiu pe usb disc si este hdd exterior de 1tb wd my passport for mac,mi la sters de tot(normal) si dupaia insuficient spatiu pe el si era gol,daca sti ceva sau de ce ajuta-ma,multumesc frumos

 6. Salut!am și eu o dilema și as fi foarte recunoscător dacă m-ați putea ajuta.As vrea să-mi achiziționez un laptop nou,ma tentează foarte mult macbook-ul,problema este ca eu folosesc destul de mult programe de modelare 3d și am văzut ca nu exista de ex programul Catia V5 pentru Mac.Ce ma sfătuiți,sa îmi iau macbook și sa pun Windows pe el ca sa pot avea programele de care am nevoie sau să-mi achiziționez un laptop cu Windows? Va mulțumesc!

 7. Stefan says:

  Va salut! Am instalat windows 7 pe IMAC later 2013…totul ok pana la monetul in care imi cere sa denumesc Computer ul…nu imi recunoaste nici tastatura nici mouse ul…aveti idei…Va multumesc!

 8. George says:

  Am si eu un Apple iBook G4 model 2005 achiziționat la mâna a doua… vreau sa stiu si eu de ce îmi cere în mod constant restartare

 9. Ioangrosu says:

  Cum se traduce RTFM :-)

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Unboxing iMac

Noile generaţii de iMac sunt staţii de lucru foarte puternice şi care pot satisface excelent atât nevoile unui home-user cât...

Close