Cum se instaleaza OS X Snow Leopard pe un HDD extern

Saptamana trecuta, Vineri, a fost lansata ultima versiune de Mac OS X si anume Snow Leopard. Versiunea retail (iLife si iWork incluse) costa 169$ in Statele Unite iar versiunea de upgrade doar 29$. In Romania upgrade-ul costa 125 lei la iStyle. Pana acum nici unul din distribuitorii Apple Inc. din Romania, nu ofera versiunea retail.

Daca se achizitioneaza upgrade-ul, acesta se instaleaza peste sistemul de operare Mac OS X Leopard. Daca nu aveti aceasta versiune a Mac OS X-ului, va trebui sa achizitionati versiunea retail de Snow Leopard. Cerintele minime pentru a putea rula OS X Snow Leopard sunt: procesor Intel, 1GB memorie RAM, 5GB spatiu pentru instalarea sistemului de operare si o unitate optica.

Daca aveti deja OS X Leopard si veti achizitiona versiunea de upgrade, instalarea se face foarte repede fara a pierde datele existente. In cazul in care veti achitiona versiunea retail, instalarea sistemului de operare se va face cum am aratat aici. Dat fiind faptul ca Snow Leopard a suferit cateva modificari majore, unele aplicatii e posibil sa nu functioneze inca. Eu recomand sa nu treceti deocamdata pe Snow Leopard ca sistem default ci sa asteptati putin. Dar pentru ca suntem curiosi sa vedem ce ne ofera noul sistem de operare, il putem instala de test pe un HDD extern si sa-l studiem pe indelete inainte. Iata cum se instaleaza pe un HDD extern conectat prin fireware:

Am un HDD extern de 250GB si o imagine, un .dmg, a sistemului de operare Snow Leopard. Versiunea usoara a instalarii presupune arderea imaginii pe un DVD Dual Layer si apoi boot-area de pe acel DVD. Pentru ca nu aveam un DVD Dual Layer la indemana, am ales sa instalez prin modalitatea Restore! Inainte de instalare am formatat HDD-ul Mac OS Extended (Journaled) si l-am partitionat conform schemei din prima fotografie. Am facut o partitie de 27GB (minimul permis) in care in urmatorul pas voi face restore .dmg-ului cu Snow Leopard si alte doua partitii pe care le-am impartit in mod egal. Pe una dintre ele, cea numita “Macpedia” am instalat Snow Leopard. Nu era nevoie de 2 partitii pentru a instala, a fost o optiune personala deoarece pe ce-a de a doua doresc sa instalez OS X Leopard pentru niste teste. Pe acest HDD nu tin date sensibile, il voi folosi doar pentru teste.

Pentru operatiune de restore se acceseaza tab-ul restore din Disk Utility. Dupa cum vedeti in screenshot-ul de mai jos, aici avem 2 campuri: Source si Destination. In campul “Source” trebuie sa-i dam calea unde se afla imaginea sistemului de operare, .dmg-ul de care v-am vorbit mai inainte. Se apasa butonul “Image” si apoi se selecteaza imaginea sistemului de operare. Pentru campul “Source”, se trage din partea stanga a ferestrei partitia unde dorim sa facem restore-ul. In cazul meu e vorba de partitia numita “Macpedia Snow”. Optiunea “Erase Destination” este bifata default si in cazul in care pe acea partitie aveti date, ele vor fi automat sterse. Dupa ce ati setat si calea unde se va face restore imaginii, apasati butonul Restore din dreapta si asteptati.

Dupa ce s-a terminat aceasta operatiune, restartati calculatorul si imediat dupa sunetul de pornire tineti apasata tasta ALT pana cand o sa va apara pe ecran o lista cu sistemele de operare de pe care puteti boota. O sa va apara o iconita cu sistemul de operare ce-l aveti deja instalat pe calculator si una cu Snow Leopard. Alegeti-o pe ultima iar mai departe instalarea decurge normal, asa cum am descris aici.

Comments

 1. DVD-ul de upgrade de la Leopard la Snow Leopard este de fapt un DVD cu un Snow leopard Retail. Eu am Leopard 10.5.8 instalat pe Macintosh HDD si am incercat pe un HDD extern Snow Leopard (DVD-ul de upgrade). Daca se doreste o instalare ”pe curat”, dupa ce apare installer-ul, se lanseaza Disk Utility (de pe DVD-ul de sistem), se formateaza partitia dorita, apoi se instaleaza OS X 10.6.0.

 2. Nu resusesc sa pun OS X Leopard pe un hard portabil

  Am un macbook black, pe care am instalat OS X Leopard Snow. Doresc sa fac teste la niste programe de muzica (cubase 4, etc.) care pe Snow nu am reusit sa le instalez. In concluzie am decis sa imi instalez OS X Leopard pe un hard portabil (80GB) pe care il am doar pe ca si imagine dmg. Acum eu am sa va scriu ce am facut si apoi care ma pot ajuta sa imi spuna cu ce am gresit. 
- Formatat. Partition Map Scheme: GUID Partition Table / 
- Partitionat. 8GB A, 8GB B, si restul … GB , Format : Mac OS Extended (Journaled)
- Disk Utility, Images, Scan Image for Restore …, am ales imaginea (Mac OS X 10.5.1.dmg) 
- Disk Utility, Restore, drag in drop, Mac OS X 10.5.1.dmg, pe care am scanato mai devreme, in casusa Source, 
drag in drop, una din partitile de ex. 8GB A pe care am creato mai devreme, in casusa Destination, 
am lasat bifat casusa Erase Destination, apoi Restore. 
- Restar Mac, tin apasat tasta Alt.
  Si aici imi apare doar Systemul Snow. NU si partitia de 8GB A pe care i-am dat Restore! (nu mi-l vede bootabil sau ceva de genul asta) 

  + Mai ceva. Daca rulez partia 8GB A pe care i-am dat restore in systemul Snow, imi da mesajul, To install Mac OS X, please use the application provided on the Mac OS X installation disc. 
In concluzie cu ce am gresit?
  + Cineva spunea ca trebuia “Partitionat. 8GB A,” in format “Mac OS Extended (Case Sensitive, Journaled)” nu in “Mac OS Extended (Journaled)” Nu sit daca e mare different.

 3. Sper ca am inteles bine:
  – un hdd ext de 80gb
  – l-ai partitionat in 3 (8+8+restul)
  – ai facut restore pe partitia A de 8gb
  – ai restartat dorind sa bootezi de pe partitia restore-ata dar nu booteaza/nu o vede si tot in sistemul de operare initial se duce

  Intrebare:
  – dmg-ul cu Leopard pe care l-ai folosit ca sa instalezi pe hdd extern, este unul retail sau unul luat de la alt mac?
  – cat a durat restore-ul? ar trebui sa dureze vreo 20-30 de minute

  Daca ai folosit un Leopard de la un alt mac, nu vei putea face instalarea. Trebuie sa folosesti o versiune retail sau discul cu Leopard primit o data cu Mac-ul la care este conectat hdd-ul pe care vrei sa instalezi.

  Nu inteleg de ce ai facut 3 partitii. Eu am facut 3 deoarece am vrut sa am pe acelasi hdd extern ambele OS_uri ca sa nu-mi busesc ceva in timpul testelor pe sistemul propriu zis instalat pe hdd intern al Mac-ului.

  Eu iti recomand sa-ti faci o partitie de 15-20 de gb pe care sa faci restore iar dupa restart sa instalezi Leopardul pe cealalta.

  Snow Leopard (doar sistemul fara driverele pt imprimanta, additional fonts, language translations, x11 si suita iLife) ocupa 8GB asa ca pe partitia pe care vrei sa instalezi Leopardul (ocupa si el destul de mult) e bine sa ai ceva mai mult spatiu si de aceea ti-am recomandat cum sa partitionezi hdd-ul in paragraful anterior. E bine sa pastrezi cam 10-15% spatiu liber pe hdd-ul/partitia pe care ai instalat OS-ul.

  Despre HFS sau Mac OS Extended, iti recomand sa citesti aici ca lucrurile sunt explicate foarte clar

Trackbacks

 1. […] uitati si de update-ul sistemului de operare Mac OS X Snow Leopard. Update-ul Mac OS X 10.6.2 a fost lansat pe 9 Noiembrie si ca oricare alt update poate fi […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Get a Mac – 2 new ADs

Inainte de lansarea oficiala a noului sistem de operare OS X Snow Leopard ce va avea loc Vineri, 28 August,...

Close