Cum se instaleaza aplicatiile .dmg si .pkg in Mac OS X

La inceput, foarte multi utilizatori de Mac OS X au probleme cu instalatul aplicatiilor. Cei care au folosit inainte o distributie de Linux, n-au astfel de probleme insa pentru cei care vin dintr-un mediu Windows, e destul de frustrant.

In principiu, aplicatiile din Mac OS X vin sub forma de .dmg (disk mounted graphic) si .pkg.

Dmg-urile sunt niste arhive si in interiorul lor se afla aplicatia propriu-zisa. Dupa ce este descarcat un .dmg, acesta se executa iar aplicatia din el, printr-un banal drag & drop, se pune oriunde pe hard disk iar apoi se deschide. De la bun inceput, Mac OS X creaza niste foldere in care putem depozita informatia dorita. Avem folder pt muzica, fotografii, filme dar si un folder numit “Applications“. Acest folder ar fi oarecum similar cu “Program Files” de pe Windows.

O aplicatie, asa cum am spus, poate fi pusa oriunde dorim dar pentru o mai buna organizare, se recomanda sa fie puse in folderul “Applications”. Aplicatia poate fi pusa si pe desktop fara nici o problema. O puteti lansa si folosi la fel ca atunci cand e in Applications. Ba chiar poate fi mutata in timp ce este activa. De exemplu: daca ati instalat aplicatia Yahoo!Messenger pe desktop, ati deschis-o si sunteti logat, puteti muta aplicatia fara sa o inchideti, oriunde doriti. Stergerea/dezinstalarea se face prin aruncarea la cosul de gunoi a aplicatiei.

Aplicatiile .pkg se instaleaza precum cele .exe din Windows doar ca vor solicita parola de administrare. Default se instaleaza in folderul Applications. Unele dintre ele au propriul uninstaller.

Deoarece .dmg-ul functioneaza ca o arhiva, e posibil ca uneori sa gasiti in el un .pkg. Default, browserul Safari salveaza fisierele downloadate in folderul “Downloads” insa eu prefer sa le descarce pe Desktop. De asemenea, tot in modul Default, in cazul in care browserul downloadeaza o aplicatie, imediat dupa finalizarea downloadului este deschisa aplicatia.

Comments

  1. …cum se poate extrage o aplicatie instalata in os x, in format.dmg ??

Trackbacks

  1. […] un HDD extern de 250GB si o imagine, un .dmg, a sistemului de operare Snow Leopard. Versiunea usoara a instalarii presupune arderea imaginii pe […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Office 2008 cu Service Pack 2

Office 2008 pentru Mac OS X a fost lansat in luna Ianurie 2008. Pe Mac-urile cu procesoare Intel "zburda" mai...

Close