Cum se face un shortcut in Mac OS X

Make Alias este corespondentul din Mac OS X a lui Create a Shortcut de pe Windows. In Windows, multe aplicatii creaza automat shortcut-uri pe desktop si/sau in Quick Launch Bar sau lasa la latitudinea utilizatorului aceasta decizie inca din faza instalarii unei aplicatii.

In Mac OS X, Quick Launch Bar-ul este inlocuit de Dock unde putem aduce printr-un simplu drag-and-drop orice aplicatie dorim si care e instalata oriunde pe calculatorul nostru. Stergerea iconitei din Dock se face prin simpla tragere a ei in afara sau printr-un click dreapta si alegerea din menu-ul ce apare a optiunii “Remove From Dock”.

In cazul in care dorim sa avem pe desktop un shortcut al unei aplicatii, a unui folder sau al unui simplu fisier, vom proceda in felul urmator:

Se selecteaza aplicatia/folderul/fisierul dorit(a), click dreapta si din menu-ul ce apare se selecteaza “Make Alias”. Imediat va apare o iconita la fel ca cea a fisierului dar care va avea denumirea “nume-fisier alias” iar in coltul din stanga-jos a iconitei va aparea o sageata curbata si neagra. Ii puteti schimba denumirea in functie de preferintele voastre si o puteti pune pe Desktop sau oriunde in alta parte doriti.

Daca faceti un shortcut (Alias) pe Desktop pentru o aplicatie ce se afla instalata in folderul “Applications” dupa care veti muta aplicatia in alta parte, sa zicem in folderul “Documents”, shortcut-ul va sti unde se afla aplicatia si o va deschide fara probleme.

Comments

  1. akbar says:

    Cea mai simplă metodă cred că este folosirea tastelor CMD + L pe fisierul/folderul selectat.
    Spor!

Speak Your Mind

*

Read previous post:
De unde se poate cumpara un dictionar pentru limba Apple?

Daca aveti oarece motiv sa intrati pe siteul Apple Belgia, veti fi nevoit sa alegeti limba in care sa fie...

Close