Cum să faci în mod eficient trecerea la Mac şi OS X

– Am tot văzut calculatoarele astea albe, pe tine te tot aud vorbind cu X şi Y despre cum se face una sau alta, ba chiar am intrat într-un magazin şi am butonat puţin şi îmi place ce văd. E diferit de ce ştiu eu, lucrurile se fac altfel. Aş vrea să-mi cumpăr şi eu unul dar sunt cam scumpe şi dacă nu reuşesc să mă obişnuiesc cred că ies în pagubă. Ce Mac să-mi cumpăr?

Într-o formă mai mult sau mai puţin asemănătoare, am fost interpelat de diverşi oameni, prieteni, cunoştinţe sau necunoscuţi. Da, au dreptate când se gândesc la bani. Din păcate Mac-urile din ziua de azi, cel puţin cele consumer, nu-şi mai păstrează valoarea atât de mult timp precum se întâmpla odinioară. Unii s-au obişnuit cu noul mod de lucru după 3 zile. Alţii s-au chinuit mai mult iar într-un final au renunţat şi s-au întors la sistemele de operare folosite anterior.

Din fericire se găsesc foarte uşor Mac-uri “din era” pre-Intel, adică Mac-uri cu procesoare PPC, la preţuri foarte bune şi în perfectă stare de funcţionare. Pentru o persoană care vrea să guste dintr-un măr designed in California, achiziţionarea unui portabil sau a unui desktop din vechea generaţie, este o soluţie foarte bună. În funcţie de nevoi poate opta pentru un portabil (iBook sau PowerBook) sau un desktop (iMac sau PowerMac) iar preţurile pot varia între 500 şi 1.500 de lei, în funcţie de configuraţie şi de starea estetică şi funcţională. Investiţia nu este foarte mare iar în cazul în care nu reuşeşte să iasă din tiparele cu care s-a obişnuit, îl poate vinde mai departe pentru o sumă asemănătoare sau chiar identică.

Ideea acestui articol mi-a venit după ce zilele acestea un amic şi-a achiziţionat un iBook G4 (14”, 1.33 GHz, 512 RAM) pentru suma de 800 de lei. Bateria este bună, are doar 123 de cicluri de încărcare şi oferă lejer 3h de autonomie. O perioadă am folosit şi eu un model cu o configuraţie asemănătoare (cu ceva mai multă memorie) şi am fost foarte mulţumit. Conform înţelegerii cu vânzătorul, are la dispoziţie 3 zile în care să-l testeze şi streseze iar dacă descoperă că are probleme hardware, îşi va primi banii înapoi. Pentru că prietenul meu nu se pricepe, mi-a adus iBook-ul în vederea testării şi a configurării unor aplicaţii.

Problema de care m-am lovit a fost găsirea unor versiuni mai vechi ale aplicaţiilor de bază pe care le-am instalat, versiuni care să ruleze pe Mac OS X 10.4.11 (Tiger). Din cauză că are doar 512 RAM, am ales să nu pun Mac OS X 10.5 (Leopard). Zic problemă deoarece m-am chinuit puţin să găsesc unele versiuni.

Pentru că acest iBook va fi folosit exclusiv în scop recreativ şi office (browsing, chat, un film din când în când şi ceva muzică) am instalat următoarele aplicaţii:

Firefox 3.6.10 – pentru situaţia în care Safari nu place (download)
Adium 1.3.10 – pentru că ştie multiple accounts (download)
Skype 2.8.0 (download)
Growl 1.1.6 – pentru notificări (download)
iPhoto 7.0 din suita iLife ’08
Xee 2.1.1 – dacă iPhoto pare complicat iar Preview nu satisface (download)
OpenOffice 3.2.1 – versiunea PPC (download)
Liquid CD 1.33 – iBook-ul are Super Drive şi chiar dacă se pot arde CD/DVD-uri cu burnerul inclus în sistemul de operare, am observat că pentru începători este oarecum peste mână, ei venind, în marea majoritate, cu tarele din Windows unde folosesc tot o aplicaţie (download)
UnRarX 2.2 – pentru arhive .rar (download)
Transmission 1.54 – pentru torrents (download)
iTunes 8.2.1 – default s-a instala iTunes 4 iar cu update se duce în ultima versiune dar care nu poate fi instalată pe această configuraţie (download)
VLC 0.9.10 – player video (download)
Perian şi Flip4Mac – am scris aici ce fac şi de ce sunt un must

Consider că aceste aplicaţii sunt de bază iar în afară de iPhoto care este achiziţionat o dată cu orice Mac, toate celelalte sunt free. Pentru cei cu dare de mână şi nevoi mai avansate care vor să încerce un Mac de ultimă generaţie, îl pot testa pentru 30 de zile cumpărându-l de la eMAG unde există programul ExtraGaranţia de Retur prin care îşi pot recupera integral banii dacă nu sunt mulţumiţi de produs.

Comments

 1. Mac Fan says:

  Frumos scris … Scurt si la obiect ! Poate asa vor fii tentati mai multi win fans sa faca switch-ul la OS X.

 2. Multumesc

 3. Sever says:

  cum se misca aplicatiile de mai sus pe configuratia G4 ? i

 4. Foarte bine

 5. Dragos Salageanu says:

  Noi avem in firma 2 Powerbook-uri de 1.5 GHz (12″), apropiate ca generatie si pret. In majoritatea timpului sunt folosite cu monitoare externe (ieftine, luate de pe eMag cu sub 500 ron), dar sunt foarte adecvate si pentru portabilitate. Se misca foarte bine, unul merge cu 10.4, celalalt cu 10.5 (ambele au 1.25 GB Ram, maximul suportat, la fel ca iBook-ul din articol). Daca gaseste omu’ un SODIMM (la 266) de 1 Gb de RAM, recomand sa-si puna Leopard, diferenta de features e mare. Daca il foloseste pe post de “netbook”, mai bine sa nu-si bata capul, Tiger va functiona superb intr-o configuratie minimalista. Youtube se va misca greu, cam indiferent ce o sa-i faca (dar poate folosi MacTube sau ceva similar pentru download si vazut offline). In rest, as recomanda un Office 2004 in loc de OO, se mai gasesc pachete retail pe forumuri (ieftin, eu am avut si am vandut cu 100 ron) si diferenta e cam de la cer la pamant, atat ca viteza cat si ca features. Powerbook-urile noastre sunt calculatoare de office extrem de capabile si, chit ca au 5 ani, vor mai sta in campul muncii inca vreo 2 sau 3.

 6. @Dragos
  Tru! :)

 7. Sever says:

  Am înțeles, mersi de păreri, dar totuși rămâne problema hdd-ului foarte mic (se poate rezolva probabil cu un hdd extern prin FireWire ?) si a plăcii video care sunt curios cum rulează de ex un site cu imagini+video.

 8. se poate schimba si hdd-ul fara nici o problema daca unul extern nu-ti e ok. ruleaza ok orice site ;)

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Adidas a anulat un buget de 10 milioane $ alocat promovării prin iAd

Când a fost lansat iOS 4, singurul lucru care m-a impresionat cu adevărat a fost iAd. Înţeleg foarte bine că...

Close