Ce Mac să-mi cumpăr? Cum aleg un Mac potrivit nevoilor mele?

Aş vrea să-mi cumpăr şi eu un Mac dar nu ştiu de care” sau “se merită să-mi iau acest Mac?” sunt 2 întrebări pe care le-am auzit de foarte multe ori şi care, îmi pare rău să o spun, îmi crează o stare de disconfort. Cel puţin cea cu “meritatul” e odioasă şi nu numai în cazul achiziţionării unui Mac am întâlnit-o ci cam la orice produs.

Calculatoarele Apple se împart în 2 categorii: consumer şi professional. Nu am găsit termeni potriviţi în limba română şi care să nu sune aiurea dar să nu ne cramponăm în astfel de detalii deoarece nu asta e important.

Consumer

Apple Inc. produce atât notebook-uri cât şi desktopuri şi găsim din ambele în cele două categorii. Notebook-urile consumer sunt MacBook şi MacBook Air. Albe, negre sau modelul din aluminiu din a 2-a jumătate a anului 2008. MacBook Air-ul îl cunoaşteţi cu toţii, cele 3 generaţii de până acum nu diferă din punct de vedere al designului.

Aceste notebook-uri oferă în primul rând mobilitate, ultima generaţie de MacBook având o autonomie a bateriei de până la 7h. Nu sunt notebook-uri pe care să lucrezi intensiv cu aplicaţii complexe ce au nevoie de resurse serioase. Sunt menite să satisfacă nevoi simple: browsing, e-mail, chat, office tasks etc. MacBook-urile rulează şi un Photoshop fără probleme însă nu poate face minuni chiar dacă-l conectaţi la un monitor extern pentru a lucra în voie.

Desktop-urile consumer sunt MacMini şi iMac dar eu n-aş considera iMac-ul ca făcând parte din această categorie. Cel puţin ultimele modele sunt staţii de lucru foarte puternice cu care puteţi duce la bun sfârşit şi task-uri mai complexe. Dacă ne uităm la cele 4 modele de iMac din actuala ofertă, putem vedea că ele fac trecerea de la consumer la professional. Dacă “cel mai slab” beneficiază de un CPU la 3.06 GHz, de o placă video NVIDIA GeForce 9400M şi un display de 21.5 inch, vârful gamei are un procesor Quad-Core 2.66 GHz Intel Core i5, placă grafică ATI Radeon HD 4850 cu 512MB şi un display de 27 inch.

MacMini-ul nu răstoarnă iMac-ul mare dar nici nu e un calculator foarte leneş. Deşi unul dintre cele 2 modele comercializate are aceeaşi configuraţie cu MacBook-ul, e mult mai şprinţar. Nici el nu este dedicat task-urilor complexe ci celor care nu au nevoie de mobilitatea oferită de un MacBook. Datorită mărimii şi designului, mulţi îl folosesc pe post de Media Center.

Professional

De vreme ce am stabilit care sunt cele consumer, e clar că ce rămâne intră la categoria professional dar se cade să spun câteva cuvinte şi despre ele.

Deşi nu am unul încă, sper să-mi iau unul anul acesta,  fac parte din categoria celor care se bucură că Apple a introdus versiunea de 13” a MacBook Pro. Cei care au avut un PowerBook de 12” ştiu despre ce vorbesc. Pe lângă autonomia bateriei de 7h şi portabilitate, MacBook Pro-urile oferă şi un surplus de putere faţă de MacBook-uri. De obicei utilizatorii de MacBook Pro îl folosesc conectat la un monitor extern. Versiunea de 17 inch, chiar şi cu 8h de autonomie a bateriei, nu consider că este un notebook prea portabil. Cei care doresc un desktop replacement îl pot vedea ca pe o soluţie.

Despre MacPro…numai de bine. Sunt adevărate uzine şi spre deosebire de toate celelalte se poate umbla în ele mult mai uşor. Nu e greu să schimbi memoriile la un iMac, un MacBook sau un MacBook Pro dar când vine vorba de MacMini e bine să apelezi la un service autorizat. Acelaşi lucru e valabil şi la HDD-urile din iMac sau MacMini. La MacPro toate acestea se schimbă foarte uşor.

Concluzii

“Toate se merită” dar pentru tine doar tu ştii care. Tu-ţi cunoşti cel mai bine nevoile şi posibilităţile financiare. Dacă eşti mereu pe drumuri, dacă tot ceea ce-ţi trebuie e suita Office şi posibilitatea de a trimite un e-mail, un MacBook sau MacBook Air e suficient. Un MacMini e foarte bun dacă n-ai nevoie de mobilitate şi tot ceea ce faci este să navighezi, să vorbeşti cu prietenii, să vezi un film sau să asculţi muzica preferată. Dacă eşti un gamer sau activitatea ta presupune utilizarea unor aplicaţii consumatoare de resurse, mergi pe un iMac. Dacă ai nevoie şi de mobilitatea, MacBook Pro ar putea “să se merite” pentru tine.

Trackbacks

  1. […] ştie cum arată şi ce face (în mare) dar mulţi încă pun acea întrebare…nepotrivită: se merită să-mi iau un Magic […]

  2. […] îndrepte privirea către noi e mai mare şi poate nu vom mai auzi argumentul “macurile nu se merită că e scumpe”! Desigur, comercianţii trebuie să ofere garanţii dar mai ales să le […]

  3. […] Da, au dreptate când se gândesc la bani. Din păcate Mac-urile din ziua de azi, cel puţin cele consumer, nu-şi mai păstrează valoarea atât de mult timp precum se întâmpla odinioară. Unii s-au […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
ExtraGaranţie de Retur: un motiv în plus să încerci un Mac

eMag a lansat azi un program tip "30 day money back guarantee". Puteţi achiziţiona orice produs Apple comercializat de ei...

Close