Cat costa un Mac?

In Romania apar din ce in ce mai multi utilizatori de computere Apple. Notebook sau desktop, nu conteaza. La fel nici motivul pentru care unii aleg, uneori dupa multi ani de zile in care au folosit PC-uri pe care rulau Windows, sa treaca pe Mac OS X nu conteaza. Ceea ce conteaza este pretul unui computer Designed By Apple in California and assembled in China.

Nu discut nici despre pretul lui in comparatie cu alte produse. Asta este o discutie sterila si fara nici un sfarsit si-n care toata lumea are dreptate dar toti participantii la o astfel de discutie vorbesc in contradictoriu.

Eu vreau sa vorbesc despre pretul cu care un computer Apple este vandut in Romania. Cel mai ieftin computer Apple este MacMini-ul care la noi poate fi achizitionat cu aproximativ 950 $ dar care in Statele Unite se vinde cu 599 $. E drept ca-n toata Uniunea Europeana preturile Mac-urilor sunt mai mari decat in Statele Unite insa la noi sunt uriase.

Explicatia e simpla: se pare ca nu suntem o piata care sa conteze pentru Apple Inc. In Romania nu exista reprezentanta oficiala Apple. Exista un unic distribuitor autorizat, I.R.I.S SA. Intr-un interviu acordat in Martie 2008 comunitatii utilizatorilor de computere Apple din Romania, Cristian Teodorescu – Business Manager la I.R.I.S SA, spunea:

MacUser.ro: Bun, asta legat de curs. Dar de ce în Romania, Ungaria etc. e mai scump decât în Austria?

Cristian Teodorescu: Pentru că în Austria există reprezentanță Apple și cumpără la prețuri în dolari, bănuiesc. Am discutat treaba asta cu vicepreședintele Apple și a spus că, de acum încolo, toate prețurile produselor se vor actualiza odată cu rata de schimb. De exemplu, când o să vină noul MacBook Pro, care o să se lanseze nu știu când, o să-l luăm la rata 1,5, nu la 1,37. Chiar și el a zis, „uite, aveți prețuri mai mari ca în Germania”; și a spus că o să ajustăm prețurile. Deci, tot de la Apple vine. Nu e ca să facem noi bani grămezi. Până la urmă, datele (noastre) financiare sunt publice, se poate vedea ce marjă de profit avem, ce cifră de afaceri. Dacă eram țepari din ăia să punem 100%, se vedeau și în profitabilitate. Deci, odată vine de acolo. Mai sunt 2,5 % pe care le punem pentru al doilea an de garanție. În Europa e un singur an, noi avem doi ani de garanție. Și mai există un anumit procent pentru transport.

In Cehia este aceeasi situatie iar macuserii au ales sa-si exprime nemultumirea fata de politica Apple Inc. prin devastarea unor magazine. Desigur, nu este o solutie inteleapta.

Alte detalii despre cum se formeaza pretul unui Mac in Romania, despre ce inseamna Apple in Romania dar si multe alte informatii, cititi aici.

Comments

  1. Acelasi motiv si pentru preturile Alienware?

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Cum se schimba adresa MAC a placii de retea

Se poate intampla sa aveti nevoie sa schimbati adresa MAC a placii de retea a laptopului sau a desktopului. De...

Close