Despre bateriile din gadgeturile ultraportabile

După multe peripeţii, iPad-ul a ajuns şi pe la mine. Am zis să fiu rezervat în afirmaţii atunci când am scris despre el prima oară dar ieri am realizat că am făcut totuşi nişte afirmaţii aiurea, aidoma celor care au văzut produsele Apple doar în poze deşi ştiam că nu pot avea o opinie pertinentă până nu-l am în mână. Tot ceea ce pot spune acum e… WOW! Şi nu la World of Warcraft mă refer :)

Mai multe despre experienţa iPad o să scriu în zilele următoare dar acum e musai să-mi dau cu părerea despre baterii, despre autonomia gadgeturilor mobile de la Apple deoarece am avut o surpriză foarte plăcută cu iPad-ul.

iPad-ul a ajuns Sâmbătă dimineaţa iar bateria era încărcată pe la 90%. Până ieri a fost folosit la greu: sincronizat, instalat şi testat aplicaţii, jocuri, muzică, filme, aratat la prieteni care la fel l-au întors pe toate părţile, internet wireless etc. Sincronizarea a fost singurul moment în care a fost conectat la calculator şi a durat maxim 5 minute cu tot cu copierea unui video de 300 mb. Ieri în jurul orei 15, bateria iPad-ului indica 25%. Viteza de transfer între calculator şi iPad şi autonomia acestuia m-au lăsat mască.

Am un iPhone din prima generaţie. În Ianuarie a împlinit 3 ani iar bateria are în continuare o autonomie de 2 zile fără să ies pe net printr-o conexiune wireless, altă posibilitate nici nu am. Cu navigare scade destul de mult autonomia.

Îmi aduc aminte că în cazul iPhone-ului a fost mare tam-tam legat de faptul că nu poţi schimba bateria. Da, o poţi schimba însă riscul de a distruge fizic telefonul este destul de mare. Şi parcă nici costurile unei baterii noi şi a manoperei în cazul în care alegi să ţi-o schimbe persoanele autorizate nu merită investiţia. Nici eu nu am fost încântat de acest aspect dar asta din cauză că eu foloseam un telefon până când trebuia să-l lipesc cu superglue ca să nu se împrăştie. Eram multumit de ele, nevoile mele erau satisfăcute în mod corespunzător.

Acum oamenii schimbă telefoanele şi alte gadgeturi mobile destul de des şi nu din cauza bateriei. La fiecare 6 luni avem un nou device care e mai bun decât predecesorul. Am întrebat câţiva prieteni care nu folosesc iPhone dacă i-ar nemulţumi imposibilitatea schimbării bateriei sau dacă ne-achiziţionarea unui produs s-ar datora acestei restricţii. Pentru nici unul dintre ei nu contează acest aspect. “Oricum nu-l folosesc mai mult de 2 ani”, “pai dupa ce iese din garanţie oricum îl vând şi-mi iau altul” au fost marea parte a răspunsurilor. Azi nimănui nu-i mai pasă iar acum 3 ani făceau spume la gură că nu pot schimba bateria şi că Apple Inc. suge!

De ce ceilalţi producători de telefoane mobile nu au scos un model cu o baterie foarte bună şi neschimbabilă?

Trackbacks

  1. […] nu şi-ar dori un device de mărimea iPad-ului, cu autonomia lui dar cu puterea de lucru a unui desktop? Un device care atunci când ajungi la birou să fie […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
iPhone 4 în România

iPhone 4 este acum disponibil şi pentru români. El poate fi achiziţionat din reţeaua de magazine Altex la un preţ...special,...

Close