De ce nu e nevoie să folosim aplicaţii piratate pe MacOS X

Vali Petcu şi Ionuţ Oprea au scris zilele trecute despre aplicaţiile piratate pe care le folosim în activităţile noastre de zi cu zi.

Nu am opinat prea multe pe blogurile lor deoarece majoritatea comentariilor era scrise de utilizatorii de Windows, platformă pe care situaţia este destul de dramatică iar un comentariu, oricât de argumentat, de la un utilizator de alte sisteme de operare, nu face decât să ducă la eternul flame PC Vs. Orice-Altceva. Adăugând mitul inexistenţei aplicaţiilor pentru OS X care este perpetuat dintr-o ignoranţă crasă, circul ar fi fost asigurat.

În cele ce urmează am să încerc să fac o trecere în revistă a aplicaţiilor pe care sistemul de operare Snow Leopard (sistemul de operare cu care “vine echipat” orice Mac pe care-l cumparaţi in acest moment) le pune la dispoziţia unui utilizator dar şi câteva sugestii free în cazul în care nu sunteţi mulţumiţi de cele incluse în Snow Leopard.

O precizare ce trebuie făcută de la început e că voi încerca să acopăr cu acest articol nevoile unui utilizator “casnic”, a unei persoane care nu foloseşte calculatorul la modul “hard-core”, pentru care calculatorul nu este unealta principală în a-şi câştiga existenţa. Un home-user. Indiferent de sistemul de operare, atunci când îţi plăteşti facturile cu banii scoşi din munca pe calculator, e foarte posibil să ai nevoie de nişte aplicaţii mai complexe care de multe ori costă şi e normal să plăteşti pentru ele.

Dar ce face un home-user pe calculator?

Browsing. Aici nu voi insista prea mult deoarece oferta e destul de generoasă. Din fericire pe Mac OS X nu ai Internet Explorer iar dacă nu-i place browserul Safari poate alege între Firefox, Opera sau Chrome. Există şi altele dar mă rezum doar la cele trei.

Mail. Ca orice aplicaţie dezvoltată de Apple Inc, clientul de mail cu care vine Mac OS X este extrem de intuitiv, uşor de configurat şi de folosit. Dar oricând poate folosi Thunderbird.

Muzică. iTunes nu cred că mai are nevoie de nici o prezentare. Este un foarte bun organizator dar la primul contact cu el e posibil să pară aiurea însă are alternative: ToolPlayer sau chiar VLC. iTunes are şi o colecţie impresionantă de posturi de radio. Eu nu ascult foarte mult radio însă atunci când o fac folosesc Fstream.

Vizualizare fişiere video. QuickTime este un player foarte bun şi uşor de folosit. Mici incoveniente apar cu fişierele proprietare Microsoft dar se rezolvă foarte simplu şi gratuit aşa cum am descris aici dar dacă e prea complicat se poate opta pentru VLC. VLC-ul deschide direct fişiere .iso sau DVD-uri. MPlayer este şi el o soluţie foarte bună.

Editare fişiere video. Suita iLife cu care este vândut orice Mac are 2 aplicaţii foarte bune cu care se poate edita orice filmare. Conectezi camera la calculator, deschizi iMovie şi imporţi ceea ce s-a filmat. Editezi şi apoi exporţi filmarea după preferinţe. iMovie importă şi fişierele video aflate deja pe hdd iar dacă are o extensie pe care nu o poate importa, se poate folosi QuickTime pentru conversie. Filmul exportat poate fi salvat pe hdd sau poate fi trimis direct în aplicaţia iDVD unde se pot adăuga menu-uri, se pot face diverse customizări şi apoi se poate “arde” direct pe un DVD.

Foto. Tot în suita iLife există o aplicaţie cu care se pot organiza, vizualiza şi edita fotografiile. Ea se numeste iPhoto. Se conectează camera foto, se deschide iPhoto (se poate seta să se deschidă automat) şi se importă fotografiile dorite. Să vezi fotografiile e foarte uşor cu viewer-ul din sistemul de operare dar există şi alte soluţii gratuite: Xee sau JustLooking

 • Dacă tot suntem la capitolul iLife, cred că n-ar fi rău să menţionez celelalte 2 aplicaţii conţinute chiar dacă, în opinia mea, nu se încadrează în nevoile unui home user. Nu toată lumea doreşte să-şi facă un site dar dacă vrea acest lucru poate folosi iWeb. Puteţi vedea aici câteva siteuri făcute în iWeb. Dacă utilizatorul are şi preocupări în zona muzicală, poate găsi în GarageBand o aplicaţie interesantă.

PDF. Nu trebuie să instalezi nimic ca să citeşti un pdf. Preview este mai mult decât suficient. Cu el puteţi face şi diverse editări asupra fişierului.

Arhivatoare. Pentru .zip nu trebuie nimic, sistemul de operare deschide şi arhivează fără probleme. Pentru .rar există UnRarX sau RAR Expander

FTP. Nu trebuie decât să apăsăm doua taste: Command + K. Alternativă avem în CyberDuck

Chat. Există Yahoo!Messenger şi Skype pentru Mac. Personal am optat pentru Adium deoarece îmi permite să folosesc în acelaşi timp mai multe conturi de Y!M dar şi Facebook, GoogleTalk, AOL, MSN, ICQ, Jabber, MySpace etc. Despre acest subiect am scris aici.

Burner. Mac OS X ştie să inscripţioneze CD-uri şi DVD-uri foarte bine şi foarte uşor. Alternativa poate fi LiquidCD

Office. Aici e o problemă datorită standardizării. Pentru unele lucruri e suficient TextEdit-ul din OS X. Exista Microsoft Office pentru Mac dar costă 400$. iWork este corespondentul MS Office dezvoltat de Apple Inc. şi costă doar 79$. Soluţiile free sunt Open Office sau NeoOffice.

Antivirus. Nu există, nu trebuie. Serios! :-) Puteţi folosi ClamXav pentru a scana fişierele primite de la utilizatorii de Windows şi pe care le daţi înapoi sau le trimiteţi altor utilizatori de Windows. Nu se întâmplă nimic cu sistemul de operare OS X dacă deschideţi un fişier infectat dar îi puteţi feri de necazuri pe alţii.

Concluzie

Utilizatorul de OS X are cam tot ce-i trebuie în sistemul de operare dar dacă e ceva ce nu-i place, oricând poate găsi o soluţie free. El nu are nevoie să pirateze softuri. Asta nu înseamnă că nu o face. Mai ales atunci când alege să folosească un Mac după câţiva ani de Windows. Dar în timp descoperă posibilităţile OS X-ului şi scapă de năravurile proaste.

E posibil să-mi fi scăpat ceva din nevoile şi aplicaţiile necesare unui home-user dar nu trebuie decât să întrebaţi şi am să vă răspund. Vă recomand să urmăriţi şi screencast-ul de mai jos pentru a vedea mai bine ce se poate face doar cu sistemul de operare Snow Leopard.

Comments

 1. <> Hai ca esti chiar amuzant! Inexistenta aplicatiilor nu este valabila neaparat pt home-users. Pt facultate mi-au trebuit mathcad, matlab, autocad, sap2000, etabs, response si inca cateva. Mi-as fi putut face treaba pe mac os? Nu mai vorbesc de probramele pe care le folosesc acum.

 2. chiar nu este nevoie de antivirus?

 3. @blabla

  Nu am spus ca problema lipsei de aplicatii pt OS X este specifica homeuserilor. Consider ca se exagereaza atunci cand se afirma categoric ca nu exista apps. Articolul vrea sa sublinieze ca unui homeuser i se pun la dispozitie cam toate aplicatiile de care are nevoie chiar de catre sistemul de operare

  @mike

  nu, nu este nevoie.

 4. @blabla: Și ți-ai cumpărat tu toate aplicațiile alea pentru Windoze, nu? :D

  Matlab e și pe mac, Qcad e și pe mac, poate înlocui autocad-ul pe partea 2D și știe și dxf… în mod sigur se găsesc echivalente și pentru celelalte. În cel mai rău caz se poate folosi Wine pt. mac. Sau, doamne ferește, chiar windoze prin bootcamp, vmware sau altele ;)

 5. Dar jocuri? Softuri gen matlab, mathcad, comsol, maple, intr-adevara le gasesti, dar le gasesti tot la pretul astronomice. Si nu prea sunt romani care isi permit, si chiar de isi permit, nu se sinchisesc sa dea banii cand exista piratebay

 6. Multe dintre jocurile noi care apar au si versiuni de OSX. Vezi pe la EA Games, Blizzard… Jucam “in tinerete” CS si NFS dar nu la modul hardcore.

  Nu sunt in tema cu aplicatiile enumerate de tine dar am impresia ca nu se pt utilizatorul la care face referire textul articolului. Am un prieten care lucreaza cu o aplicatie de proiectare numita nemetschek virtualizata cu vmware pe un MacBook Pro vechi de vreo 3 ani si e foarte multumit. Desigur, din asta-si plateste facturile si aplicatiile folosite sunt cumparate.

  Zici ca acele aplicatii sunt “tot la preturi astronomice” dar nu vad ce e rau in asta. De ce ar fi mai ieftin pentru o platforma fata de alta?

 7. Tiberiu Dubău says:

  Atingi subiectul “soft piratat” pentru Mac dar nu pui deloc punctul pe i. Pe departe cel mai piratat soft de Windows este… Windows. Urmând aceleași linii, aș putea presupune că și Mac OSX ar trebui să fie pe lista ta, nu crezi?
  Să fiu sincer 100%, eu acum lucrez pe un hackintosh (deși am licența de Snow Leopard, iLife și iWork – precum și tastatură și Mighty Mouse, un hackintosh to hack rămâne) – deci eu ce-am piratat? Și pun pariu că mai sunt și mulți alții ca mine care găsesc prețul produselor Apple un pic prohibitiv pentru buzunarul românașului în tranziție prin criză, iar cum necesitatea e mama tuturor invențiilor …

 8. Achizitionarea unei licente software iti da dreptul de folosinta a acelei aplicatii conform indicatiilor producatorului. Daca producatorul spune ca poti folosi app doar intr-un anumit mod, asa trebuie folosita. Daca procedezi altfel, suporti consecintele, oricare ar fi ele. Lipsa suportului, amenda etc.

  In cazul in care nu utilizezi un computer pentru a castiga bani, si un PC de 1500 de lei poate fi scump.

 9. Tiberiu Dubău says:

  Excelent! Ce spun eu, ce înțelegi tu și ce-mi răspunzi este exemplul clasic al vorbei “unde dai și unde crapă”.
  În cazul în care nu utilizezi un computer pentru a câștiga bani, un PC de 1500 de lei poate fi considerat scump, de acord cu tine, însă mult mai ieftin decât cel mai ieftin Mac (cumpărat bineînțeles la prima mână) – drept urmare vin eu și te întreb următoarea întrebare întrebătoare: dacă cu un sistem de 1500 de lei și doar Snow Leopard “încurajat” să funcționeze pe această configurație obțin acest “ultimate user experience” care reiese din articolul tău, nu merită să încalc o parte din EULA?

 10. Ma indoiesc profund ca un sistem de 1500 de lei + OS X (oricare versiune ar fi) o sa-ti ofere acelasi user experience pe care-l am eu cu un iBook G4 de 800 de lei. Ca sa te apropii de user experience-ul meu si stabilitatea mea, iti trebuie muult mai mult de 1500 de lei. Au avut grija sa nu poti obtine aceleasi rezultate pe hardware non-apple. Sigur, poate fi mai stabil decat un PC cu Win iar daca n-ai lucrat intens pe un Mac, o sa zici ca l-ai apucat pe Dzeu de picior deoarece n-ai cum sa faci comparatia

  In momentul in care o sa am aceleasi satisfactii, 1:1, cu hardware non-apple si la jumatate de pret, o sa-mi iau si eu unul. Vreau un calc care sa functioneze acum, sa-i fac un update in sec 2 dupa ce a aparut samd

 11. BTW, ce s-a intamplat cu iMac-ul? L-ai vandut sau a crapat?

 12. Tiberiu Dubău says:

  Sunt ușor avantajat de faptul ca am gustat din ambele mere (și cel curat și cel murdar) – nu știu în ce măsura ai avut de-aface cu instalari de hackintosh până acuma. Pot să îți spun cu certitudine următoarele: hack-ul pe care îl folosesc este un i7 920, 12Gb ram, GTX285 video, și zbârnâie (în lipsa unui alt cuvânt), indiferent de ce i-aș arunca în cârcă. Nu și același lucru l-aș putea spune și despre iMac-ul de 24″ pe care l-am vândut… E drept (recunosc, e drept) este o nișă relativ mică unde se simte profund această diferentă (și anume jocurile și video encoding), însă este acolo. Și am obținut rezultatele astea în bani semnificativ mai puțini decât am dat pe iMac (deși mai mulți de 1500 de lei – să știi că te poți încadra și în banii ăștia dacă vrei doar un proof of concept).
  iMac-ul la mine a avut o istorie zbuciumată – mi-a crăpat iSight-ul (of all things, dacă îți vine să crezi), apoi hardul… În fine, l-am vândut și cu banii de pe el mi-am făcut mașina asta și-un laptop. O afacere bună, zic eu.

 13. blabla2 says:

  @ blabla : sunt perfect de acord cu tine / deci mac ul vine ekipat cu lucrurile de baza : filme, muzika, mail, brosing bla bla, dar cand vrei sa faci ceva mai serios, editare foto/ video / editare muzika / ceva legat d eproiectare autocad e cam singurul …. deci e nevoie sa folosim si cu totii folosim multe softuri piratate, kiar si domnul macpedia, care il numeste pe steve jobs dude / deci domnu macpedia nu mai vorbi prostii legat de softrui piratate, pt k stii bine k e aceeasi mancare de peste ca si pe windows : daca nu ar fi atat de scumpe mai multa lume le-ar cumpara …. doar pe cei de la macuser i-am mai auzit cu povesti din astea de a lui buna : nu e nevoie sa folosim kestii piratate … e ca si cum ai zice ca omul sarac nu fura, ci rabda foame … deci nu incercati sa fiti destepti, devenind ipocriti !

 14. Robert says:

  Mariile companii ale lumii, scoli, facultati din usa, uk, germania, tipografii, industria filmului, etc folosesc mac. intro mica tipografie am vazut un mac cu 4 procesoare 64 giga ram, 8 harduri… etc… pentru ca viteza cu care lucra un mac nu se compara cu nici un win.. iar cand te gandesti ca trebuie sa editezi un pdf de 2 giga… win sta o sapt sa-l deschida… so mac rulz…

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Prezentarea Aperture 3 şi Xgrid de la întâlnirea anuală a MUG România

Prezentarea Apperture 3 şi Xgrid susţinută de Cătălin Pătru în cadrul întâlnirii anuale a comunităţii Macuser din România

Close