Despre aplicaţiile pentru iPhone/iPod şi utilizatorii români

Când a apărut iTunes U, primul lucru a fost să downloadez o serie de cursuri despre cum se fac aplicaţiile pentru iPhone/iPod. După primele capitole de introducere, m-am lăsat pagubaş. Mi-am dat seama că necesită nişte cunoştinţe de programare destul de solide chiar dacă realizarea propriu-zisă a aplicaţiei nu e atât de complicată.

Cu ceva timp în urmă am scris un articol despre aplicaţiile cu conţinut explicit din App Store şi spuneam că sunt dezamăgit de o mare parte din aplicaţiile din Top 25 şi sper că excluderea unor aplicaţii să mai cureţe topul. Desigur, vorbesc despre App Store-ul pentru România. Între timp am observat pe Twitter o declaraţie a unui dezvoltator de aplicaţii pentru iPhone şi speranţa că voi vedea din ce în ce mai multe aplicaţii utile pentru userul din România a început să pălească.

Cristian Ivan este manager al companiei Codesignum Technologies, companie care a scos numeroase aplicaţii destinate utilizatorilor români de iPhone/iPod Touch. Cu siguranţă aveţi în telefoanele voastre aplicaţii precum roDEX sau roUtil ori roTaxi. Intrigat de declaraţia lui de pe Twitter, l-am rugat să-mi răspundă la cateva întrebari iar el a avut amabilitatea şi mi-a raspuns la mai multe :-)

Macpedia: “Ce ţi-a venit” să faci aplicaţii pentru iPhone/iPod Touch?

Cristian Ivan: Am ales să fac aplicaţii pentru iPhone deoarece este o platformă ce m-a fascinat din prima clipă de când am pus ochii pe ea: posibilitatea de a avea un device atât de mic, portabil dar atat de puternic şi de a putea crea aplicaţii complexe pentru el, este ceva extraordinar!

A existat un moment anume când te-ai hotărât să faci aplicaţii?

Da, sigur. Când am luat un iPhone 2G în mână şi am apăsat pe “Terminal” şi am putut vedea un prompt Unix. Am făcut instant o conexiune SSH şi am intrat pe un server ce-l administram unde am dat câteva comenzi. A fost “click”-ul sau mai bine zis “touch”-ul :) care mi-a zis că vreau şi eu să fac aplicaţii pentru aşa ceva.

Cu ce te ocupai înainte de a face aplicaţii pentru iPhone?

Ca formaţie sunt un fel de all-around IT guy. Inainte mă ocupam în special de programare, evident cu puternic background Windows dar în paralel eram şi administrator servere Linux. Am cochetat şi cu grafica, DTP, chestii din astea de advertisement.

Mac-uri şi/sau OS X foloseai înainte?

Am mai folosit Macuri acum vreo…15 ani. Am facut un mic curs de programare pe platforma Apple în cadrul fundaţiei Soros. Ştiu că am rămas impresionat încă de atunci de intregul ansamblu. Windows 95 abia aparuse iar Mac OS-ul si Macintoshul ca hardware erau ceva mult mai frumos şi interesant. Am fost utilizator de Mac OS X în cazul AppleTV dar acum am migrat totul în casa la Apple şi încet, încet convertesc pe toti cei din jur.

Câţi angajaţi are Codesignum? Câţi lucrează la o aplicaţie?

Codesignum are 4 angajaţi în acest moment iar la o aplicaţie lucrează de obicei o singură persoană.

Pe ce calculatoare lucraţi?

MacPro, Dual Quad Xeon 2.8GHz, minim 4Gb RAM şi monitoare Apple Cinema Display de 30″.

Care sunt paşii pe care trebuie să-i parcurgă un român până să-şi vadă aplicaţia în AppStore?

Trebuie să fiu sincer şi să spun că în acest moment habar nu am cât durează procedura de admitere în programul de developer la Apple. Şi nici ce acte sunt necesare. Ştiu doar că atunci când am intrat noi în program, acum 2 ani, a fost îngrozitor de frustrant: am trimis acte prin fax, am trimis o groază de mailuri şi primit destule răspunsuri ambigue, chiar ne-au sunat şi la telefon.

E ceva diferit pentru un român faţă de un american, englez, francez etc?

În cazul nostru a durat totul vreo 6 luni, începusem să cred ca au ceva cu noi sau cu ţara din care suntem. Pentru că nu aveam răbdare să aştept atât, am rugat un prieten din US să-şi facă un cont şi să folosim noi contul lui o perioada, până se aprobă al nostru. A durat 3 zile din momentul în care a demarat procedura şi până mi-a trimis mesaj cu datele de identificare. Fără comentarii.

Aţi avut aplicaţii respinse?

Nu au existat aplicaţii respinse, doar anumite versiuni care aveau bug-uri. Şi pe bună dreptate, nu am avut ce să le reproşez. Fiind puţine persoane în firmă, nu prea apucăm să ne ocupam tot timpul cum trebuie de teste şi mai scapă erori. Chiar de curând am avut, de exemplu, probleme cu in-app purchase.

Cum e relatia cu Apple Inc? Ce fel de partener de afaceri este?

Din punctul meu de vedere nu am nimic să le reproşez. Nu am avut nici un fel de neplăceri din partea lor, iar singurele incidente au fost cele de refuz motivat de aplicaţii, la care evident nu am ce să zic decât mea culpa.

Aveţi 11 aplicaţii dintre care 9 targetate pe utilizatorii români şi 2 care pot fi utile worldwide. Se poate crea un profil al utilizatorului român? Diferă cu ceva faţă de alţii?

Ohh, da! Utilizatorul român este cel care aşteaptă ca totul să fie perfect şi gratis. Ar da jos de pe App Store orice este gratis şi nu pentru că-i trebuie sau îl interesează prea mult dar probabil îi trezeşte acelaşi interes ca şi în cazul fetelor ce împart flyere prin hipermarket şi la care se reped să ia câteva că doar “e pe gratis”.

De ce nu vreţi să mai faci aplicaţii dedicate utilizatorilor români?

Mă nemulţumeşte faptul că nu ştie să aprecieze munca altuia şi nu ar fi dispus să plătească pentru ea. Ce ilustrare mai bună poate fi decât faptul că la o zi dupa lansarea unei aplicaţii de-a noastre, deja aparuse un mesaj pe Internet: “unde îl găsesc crack-uit că eu, din principiu, nu dau bani pe soft”?! Aceasta înseamnă că nu este o activitate profitabilă să faci soft pentru România. Poate doar e-book-uri pe bandă rulantă, făcându-ţi un engine simplu şi apoi sa scoi cu copy-paste câteva zeci de aplicaţii. Noi nu vom face asta aşa ca ne retragem. Preferăm să facem soft de calitate, cu un target internaţional.

Pe forumul macuser.ro a fost deschis un thread unde unii utilizatori îşi manifestă indignarea faţă de una dintre aplicaţiile voastre şi anume Radio Manele. Ce e cu aplicaţia asta? Şi de ce? :)

Într-o seară am dat o căutare pe Google după nu-mai-ştiu-ce şi am observat câte linkuri duc către siteuri cu/despre manele. Sincer sa fiu eu sunt cam rupt de “realitatea muzicală” românească…au trecut mulţi ani de zile de când mă plimbam pe la Universitate/Romană pe la tarabele cu CD-uri din Bulgaria sau Ucraina. La radio nu ascult decât muzică veche, TV nu am, aşa că nu aveam idee de dimensiunea fenomenului. De aici a venit ideea. Dacă sunt aşa mulţi oameni, de ce să nu-i satisfacem?! În fond noi suntem aici pentru a crea aplicaţii pentru utilizatori, nu pentru noi.

E o aplicaţie care se bucură de succes?

Da, are succes, nu asa de mare pe cât îmi imaginam. Din păcate e posibil ca targetul local să nu fie atât de educat dpdv tehnic însă eu sunt mulţumit. Am intrat pe o piaţă virgină şi am creat o aplicaţie frumoasă şi utilă, zic eu. Şi încă ceva: majoritatea covârşitoare a celor care cumpără Radio Manele sunt din afara ţării.

Care dintre aplicaţii Codesignum au prins mai bine?

Cea mai populară aplicaţie gratuită a noastra rămâne roRadio şi este urmată îndeaproape de roDEX. Dintre cele plătite, roUtil este de departe cea mai dorită. Legat de asta pot spune că roUtil a fost parţial rescrisă, are o nouă interfaţă, mult îmbunătăţită. Sper sa fie în App Store cât de curand şi să fie o surpriză plăcută.

Se poate trăi cu banii scoşi din aplicaţii pentru utilizatorii români?

Cum ziceam şi mai înainte, românii, în proporţie covârşitoare, preferă gratuităţile. Ca procent aş putea spune că dacă o aplicaţie free se ia de pe AppStore de 100 ori pe zi, una plătită, indiferent de sumă, se ia cam de 2-3 ori. Vă las plăcerea să faceţi calcule.

La ce aplicaţii lucraţi acum?

În acest moment suntem ocupaţi cu aplicaţii sub contract pentru diferiţi clienţi, nimic să fie distribuit în nume propriu Codesignum. Mai sunt câteva aplicaţii rămase în diferite stadii de finalizare (peste 90%) şi pe care le vom lansa când va fi timp.

Bănuiesc că aplicaţiile deja scoase vor avea şi versiuni pt iPad şi că în viitor veţi face şi aplicaţii dedicate iPad-ului. Ce planuri aveţi cu iPad-ul?

O parte din aplicaţii vor fi într-adevăr lansate pentru iPad, mai mult ca exerciţiu pentru a ne obişnui cu platforma decât cu un scop comercial. Există interes pentru diferite aplicaţii specifice iPad însă discuţiile sunt abia la început şi e prematur să vorbesc despre ele. La momentul potrivit vom vorbi deoarece sunt nişte proiecte interesante.

Şi o întrebare de final, o întrebare despre o “problemă” care-i chinuie cel mai mult pe cei care nu utilizeaza un iPhone/iPod Touch: care-i treaba cu Flash-ul pe iPhone/iPod/iPad? :) De ce crezi că Apple nu permite Flash?

Sincer să fiu, mie personal îmi este absolut indiferent. Este evident un minus însa nici pe departe unul atât de important. Ţinând cont că majoritatea celor care produc şi publica content pe Internet încep să convertească site-urile la versiuni non-flash, este un semn că importanţa lipsei acestuia de pe iPhone sau iPad va fi diminuată considerabil. În afară de video, care e doar un lucru temporar, chiar nu văd care ar fi nevoia de Flash.

Apple are mai multe motive pentru care nu permite Flash pe platformele sale mobile, începând de la consumul mare de resurse şi implicit de baterie, faptul că ar putea apărea tot felul de aplicaţii ciudăţele care să nu treacă prin filtrele Apple şi până la faptul că appleturile aflate acum pe siteuri se bazează în mod special pe efectul de “hover” care nu poate fi imitat pe device-urile cu touchscreen. Multă lume nu vorbeşte de asta însă trebuie realizat ca designerii şi programatorii ce au creat appleturile Flash existente acum pe web, nu le-au facut având în cap o interfaţă touch ci una gen browser, cu keyboard, mouse şi apăsări de taste şi clickuri de mouse.

Chiar dacă mâine Steve Jobs ar da OK-ul, majoritatea contentului Flash ar trebui rescris, ceea ce nu se va intampla peste noapte sau chiar deloc. Părerea mea este că se exagereaza cu insistenţa pe lipsa Flash-ului pe iPhone/iPad dar probabil totul este întreţinut de Adobe care încearcă să susţină o tehnologie muribundă.

Comments

 1. Problema acestui asa zis antreprenor este ca prin limbajul si comportamentul lui se aseamana atat de mult cu cei pe care ii critica…

  Poate avea dreptate 100% in ceea ce spune, dar ca un “director” sa isi jigneasca potentialii clienti cu atata nonsalanta e putin deplasat.

  I-am citit respectivului declaratiile din evz pe care vad ca le reia aici… Gogomanii mai mari nici c-am citit. Sunt multi “mitici” in antreprenoriatul online din Romania, dar chestiile de genul “nu va putem spune cu cine lucram pentru ca avem NDA-uri” sau “noi lucram _pentru_ Apple, avem contract de redistribuire de soft cu ei” mi se par atat de amuzante! Nu mai vorbesc de gogomania cu 6 luni. Come on!

  Ciprian, acum ceva timp au fost niste declaratii ale CEO-ului de la AT&T in care spunea ca “ar trebui educati clientii pentru a nu mai downloada atat de mult”. A avut parte de atat “bad press” pentru sintagma “sa educam clientii” incat a ajuns sa-si ceara scuze public – si pe buna masura. Luarea de atitudine a venit atat de la public cat si de la “blogosfera” si ziaristi! Consider ca este si rolul tau aici sa-l tragi de maneca pe distinsul intervievat atunci cand sare calul.

  Raman la parerea mea… Multi oameni din onlineul romanesc habar nu au sa ofere servicii. De ei tine “educarea” clientelei de care se plang mereu.

 2. La partea cu NDA-uri as vrea sa te contrazic. Am prieteni designeri ale caror lucrari le-ai vazut cu siguranta dar nu stii cine le-a facut exact deoarece s-a lucrat cu freelanceri si s-au semnat astfel de NDA-uri. Firme precum Codesignum pot face aplicatii pentru oricine din lumea asta dar nu-si pot asuma acele aplicatii, nu pot vorbi despre ele.

  Legat de limbajul lui Cristian, sunt sigur ca citeste ce ai spus si-ti poate raspunde. Sunt de parere ca e mai bine sa-i lasam pe fiecare sa faca si spuna ce doreste si cum doreste. Astfel noi, publicul…consumatorii, potentialii clienti vom sti mai bine cu cine colaboram. Spre deosebire de EVZ, am preferat sa redau exact ceea ce a spus Cristian deoarece in cazul acelui interviu am inteles ca lucrurile s-au interpretat aiurea si au aparut informatii eronate

 3. Stiam ca trebuie sa detaliez la partea cu NDA-ul, pentru a nu fi inteles gresit.

  Din 2006 de cand am infiintat o firma de dezvoltare de software am lucrat cu clienti din Romania, Europa, US si Asia. Clienti mici si clienti mari, start-up-uri si corporatii. Cu fiecare dintre partenerii nostri am avut semnate NDA-uri, iar clauzele au fost mereu foarte stricte si sumele acoperitoare foarte mari.

  Niciodata, dar absolut niciodata nu s-a pus problema la modul “uite, semnam un contract cu multe zerouri, dar nu spuneti nimanui ca lucram cu voi”. Si am avut si proiecte de research, si proiecte de consultanta, livrari de soft si solutii web. Toate proiectele noastre se gasesc la sectiunea “portofoliu”, asa cum ar trebui sa se regaseasca pe siteul oricarei firme de genul asta.

  Intr-adevar, exista si situatii de tipul “in-house expertise”, cand poate aparea problema confidentialitatii la modul propus de tine. Dar sa limitezi unei firme de soft dreptul de “a se lauda” mi se pare cel putin dubios. Nu vad un motiv bun pentru care o firma serioasa care ar cere asa ceva, cel putin nu in domeniul asta. Poate gasim impreuna argumente.

  Cel mai “proaspat” exemplu: Google Nexus One. Este un produs “white label” pe care HTC l-a furnizat celor de la Google. A ascuns Google acest lucru? Ce motive ar fi avut sa ascunda asta?
  Mergem mai departe, a ascuns vreodata Apple (probabil printre cei mai paranoici din industrie) partenerii hardware cu care lucreaza? Au avut vreodata probleme ziaristii/bloggerii care au dezvaluit numele partenerilor inca inainte de lansare? Pfff!

  Legat de partea strict legala a “nu avem voie sa discutam la ce proiecte am lucrat”, iti recomand un articol recent de pe slashdot (http://sp2.ro/5a7daa), in care se discuta problema ownershipului codului dupa plata muncii, chiar si atunci cand se stipuleaza contractual cesiunea drepturilor de autor. Legal, exista probleme inclusiv la drepturile de autor, nici macar nu ajungem la dreptul de a-ti asuma ceva ce ai facut…

  Legat de problemele cu evz, eu am vazut destul de clar multe citate in articolul de acolo. Daca tu dai un interviu azi si maine apar citate gresite, nu soliciti un drept la replica? Nu vrei sa se faca respectivele corecturi cat mai repede?

  Acum am recitit articolul, si – sub citat – distinsul nostru spune ca “avem şi clienţi pentru care am construit anumite aplicaţii, dar ei au trecute numele pe ele, despre acestea nu pot vorbi. Mai lucrăm şi pentru unele firme din SUA, care nu au mai putut face faţă”. Uite cum as fi formulat eu:

  “Am lucrat cu cei de la Fuzi la o solutie integrata, am colaborat cu cei de la Abobi la produsul pe care ei l-au lansat sub brandul Splash, etc.
  Despre proiectele in derulare nu va pot oferi detalii, dar avem in curs un proiect in domeniul invelirii ciocolatii in staniol 2.0 si un proiect de a cuceri lumea.”

  Altfel, o declaratie ca cea de mai sus, cumulata cu o declaratie de pe blogul tau imi lasa impresia ca citesc baliverne. Noi facem detoate pentru toti, dar nu va putem arata nimic pentru ca e secret. Si nu-mi plac balivernele.

  P.S. pentru full disclosure, pana astazi nu am avut nicio legatura cu platforma iPhone. Nu vreau sa se inteleaga gresit…

 4. Ai dreptate Ciprian, nu e cazul sa repet.

  Cat despre stimatul Gabriel, ar trebui sa incerce a folosi Goagal, poate ar afla ca tot ce a spus Ralph de la Vega (care apropos NU este CEO-ul de la AT&T, ci de la divizia Mobility, adica e un sefulet mai mic) este ca userul ar trebui educat pentru a intelege ce inseamna un megabyte de date. Afirmatie care in sine nu a avut parte de bad press, ci performantele retelei AT&T au fost blamate si criticate, precum si “solutiile” lor. In fine… superficialitate specifica trolilor anonimi de online romanesc.

  Cat despre restul, am eu o vorba draga: respectul se dobandeste, nu se cerseste. Iar pentru educatie avem institutii specializate in tara asta: parinti, scoala primara, profesionala, de recalificare samd

  Nu are rost sa continuu, caci am terminat de aruncat toate diamantele,

 5. imi ofer scuzele de rigoare pe aprobarea tarzie a comentariilor. am fost plecat si nu am avut acces la internet, basca o problema pe server.

 6. In cazul asta, Cristian, iti urez mult succes!

Trackbacks

 1. […] o aplicaţie de 2$. Asta în cazul în care retardul are o rămăşiţă de conştiinţă şi nu cosideră deplasat să plătească 1-2 € celui care a făcut aplicaţia. Adică preţul unui pachet de […]

 2. […] că se repetă faza de la începutul AppStore-ului când mulţi dezvoltatori de aplicaţii pentru iPhone erau nemulţumiţi de condiţiile impuse de Apple Inc în vederea […]

Speak Your Mind

*

Read previous post:
Safari 4.0.5 (update)

Safari UpDate. Versiunea 4.0.5 a browserului Safari a fost lansată astăzi şi aduce îmbunătăţiri performaţei, stabilităţii şi securităţii browserului.

Close